Re: Přečerpaná dovolená
No tak když měl PP na dobu určitou, tak nechápu jak mohl přečerpat dovolenou. Tu přece musíte určit poměrnou části na sjednanou dobu prac. poměru ne ? A pak tam asi máte přerušení, když je další smlouva až od 2.5. , tudíž za květen mu nevzniká nárok na dovolenou vůbec. Pokud měl PP do 30.4.2008 tak, měl nárok na 4/12, což je 6,5 dne , na víc by mu nárok nevznikl.
----------------------
Jestli tomu rozumím, tak jemu skončila PS na dobu určitou 30.4. Od 2.5 jste s ním sepsali novou smlouvu se zkušební dobou.A teď s ním chcete ukončit PP ve zkuš. době. Mzdy za duben určitě nemáte uzavřené - tam musíte přečerpanou dovolenou srovnat - tzn., že přečerpanou dovolenou srazíte průměrem, kterým jste zaplatili a za tyto dny navedete neplac. volno. Pokud odprac. do dubna alespoň 60 PD, má nárok na 4/12 celor. nároku D. Za květen nesmíte žádnou dovolenou dávat, protože má nový nástup a žádný nárok nevznikl, pokud měl v květnu volno - dáte mu neplac. volno (musíte nějak antidatovat žádost).
Nezapomeňte si dát na květen podepsat daň.prohl., jinak byste nemohli dát zálovou daň se slevami, také ELDP musíte řešit 2 nástupy
A měli byste mu vystavit ZL k 30.4. a nyní znovu. Vy si tedy dovedete zkomplikovat práci - alespoň je to poučení pro ostatní (hodně se dá z těchto příkladů poučit...)
Když opomenu, že čerpal dovolenou v květnu (uvedu ji v dubnu), vyčerpal zaměstnanec od začátku roku 9,5 dne dovolené. K 30.4. měl nárok na 6,5 dne. Tedy přečerpal 3 dny. Jeho průměr je 87,16 Kč/hod. Tedy, pokud počítám správně, mělo by se jednat o 2.092 Kč, které odečtu z HM (pro duben 13.000,-). Ještě mi teď předal docházkový list za duben a chybí mu celkem 15,5 hodin. To je fakt na zabití. :-(
Minimální mzda v našem oboru je 12.000,-. On tedy bude mít méně než min. mzdu, takže budu muset doplatit zdravotní jak z minimálky tak z neplaceného volna? Jak správně se to dělá? Zatím jsem se s tím nikdy nesetkala.
Logicky, ale nevím, zda nepíši blbosti. : Když teď opomenu ty chybějící hodiny. Mám tedy 9+4,5 % doplatit z 2092,- Kč (přečerpaná dovolená) a ještě z částky, která mi chybí do minimální mzdy? Já fakt nevím. :(
Když přečerpal náš zaměstnanec dovolenou postupovala jsem dle vzoru z časopisu Mzdová účetní 3/2006, cituji:
Doba přečerpané dovolené se zpětně posuzuje jako neplacené volno bez náhrady mzdy.Za tyto dny se pak navyšuje v měsíci zjištění přečerpané dovolené vyměřovací základ pro odvod pojistného na ZP o poměrnou část minimální mzdy.
Vyměřovací základ pro odvod pojisténo v měsíci M (kdy došlo ke zjištění,že má zaměstnanec přečerpanou dovolenou) se pak skládá ze tří částí:
VZO= Vym.základ za odprac.dny (měl by být vyšší než poměrná část min.vym.zákl.)
VZD= Vym.základ za přečerpané dny dovolené (tj.výše náhrady mzdy za přečerpané dny dovolené, za které se počítalo pojistné)
VZM= poměrná část minimálního vym.základu (minimální mzdy) za přečerpané dny dovolené-posuzuje se jako pracovní volno bez náhrady příjmů v měsíci M(přestože k čerpání došlo v minulosti),přičemž:
VZM=MM*Pd/PM
(MM je aktuální výše minimální mzdy,Pd je počet dní přečerpané dovolené,PM je počet dní v měsíci M).
yměřivací základ v měsíci M činí:
VZ=VZO-VZD+VZM
Z tohoto VZ musí být odvedeno pojisné ve výši 13,5%.
Doufám,že Vám to alespoň trochu pomůže.Ještě k minimální mzdě u ZP myslím a také počítám(doufám,že dobře) 8000 určitě ne 12000 pro profesi.
dáte mínusem 87,16 Kč x hod./den x 3 dny do druhu mzdy čerpaná dovolená nebo já nevím, jak to máte nazvané
vyjde Vám mínusová částka v Kč (vrátí se SP, ZP)
navedete plusem neplac. volno 3 dny (takže -3 dny + 3 dny a bude srovnáno v dnech), počítač by měl automaticky navýšit odvod ZP a srazit zaměstnanci (popř. můžete 2/3 hradit jako zaměstnavatel - to záleží na Vás, jak to provedete, ale 1/3 musíte srazit zaměstnanci)
z neplac.volna se sráží ZP z minimální mzdy (tj. z pom. částky z 8000Kč - Vy kalkulujete se zaručenou mzdou a to nemá s volnem co do činění)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 5. 2008 11:53
Dobrý den,
teď mi zaměstnavatel oznámil, že s největší pravděpodobností ukončí k dnešnímu dni pracovní poměr s jedním z našich zaměstnanců. Ten má však k dnešku již vyčerpáno 9,5 dne nové dovolené (20 dní/rok) - tudíž přečerpáno - 2 dny. Poradí mi někdo krok po kroku, co s tím? Dubnovou výplatu uzavřu zcela normálně ale jak v květnu? Zaměstnanec má fixní plat HM cca 12.000,- Kč. Použitý průměr 87,16 (1.Q). Ale 2.5. dostal novou smlouvu (u nás se nedávají dodatky ke smlouvám) na 3 měsíce s 3 měsíční zkušební dobou.
A jak to bude se ZP?
Předem moc děkuji.