Kosmetička - DE

• (neregistrovaný)

7. 5. 2008 12:05

Měla bych prosbu. Kosmetička v salonku, vede DE při nákupu materiálu rozepíše co potřebuji pro svoji práci kosmetičky a co bude prodáno dále pro zákaznice. Zatím jí paní účetní dávala všechno z faktur ihned do spotřeby. Podle mého názoru by však měla vést nějakou evidenci kosmetiky, kterou má v salonku není toho zrovna málo cca 100 tis. Vede si evidenci tržeb za poskytnuté služby i vydává paragony za nakoupenou kosmetiku. Ale nikdy nedělala inventuru. Prosím o názor a popř radu jak nejjednodušeji aby splňovala všechny požadavky. Paní účetní tvrdí, že je vše jak má být. Díky za rady a zkušenosti popř i na soukr. email Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 5. 2008 12:16

L. (neregistrovaný)

Re: kosmetička - DE
      pokud vedete DE nikde není uvedeno že musíte mít sklad pokud ovšem máte zboží které prodáváte, musíte ke konci účetního období prokázat pohyby a zůstatky.Takže sklad doporučuji, evidujte si to co spotřebujete jako materiál do spotřeby a to co máte na prodej jako zboží.Jednoduchý přehled co jste nakoupila za kolik a co jste prodala za kolik a ke konci úč. období uděláte fyzickou inventuru.

• 7. 5. 2008 12:24

Jana (neregistrovaný)

Děkuji za Vaši reakci. Mám si zavést nějaké karty dle jednotlivých druhů abych měla přehled např. které krémy a za kolik prodám či to vést v celkové výši. Inventuru musím provést 1x ročně či častěji a vyčíslit ji zase v ks nebo stačí celková částka. Děkuji předem Jana

• 7. 5. 2008 12:29

L. (neregistrovaný)

stačí vám mít evidenci,aby z toho bylo jasné že jste nakoupila zboží a s nějakým výdělkem prodala.Takže pokud nemáte prográmek což asi ne udělejte si karty a uvedte si tam druh - název - kdy jste nakoupila kolik a pak podle prodeje odepisujte, kdy jste prodala a kolik ks.můžete si na kartu třeba poznačit prodejní cenu pro vás.Jinak v účtu se nic nemění, ale já bych to účtovala zvlást.Kosmetiku kterou použivate pro vykonání určité služby bych dávala do spotřeby protože si vyučtujete za službu. a kosmetiku kterou nakoupíte za účelem prodeje bych vedle jako nakoupené zboží a vyúčtujete ho jako prodané zboží s tím že budete mít karty pro přehled.Je to přehlednější i pro vás pak se zpětně podíváte kolik jste prodala zboží a neplete se vám to se spotřebovaným zbožím.

• 7. 5. 2008 12:55

Jana (neregistrovaný)

Ještě jednou velký dík za radu, takto jsem si říkala, že by to bylo nejlepší, ale pí. účetní mne přesvědčuje, že to není potřeba. Měla bych prakticky i evidenci o prodeji pro sebe. Pokud provedu inventuru na konci roku a nebude mi souhlasit tak jak se mi to projeví v DE: díky Jana

• 7. 5. 2008 13:32

L. (neregistrovaný)

V DE účtujete jen o pohybu peněz když nakoupíte krémy jako materiál nebo jako zboží vždy je to už váš výdaj v tom danném účetním roce, evidence je hlavně pro vás a pak kdyby kontrola chtěla doložit to že prodáváte výrobky jako že je musíte mít skladem tak jen doložíte pohyby jakoby na skladě.Když vám nebude souhlasit inventůra prostě si to rozpustíte jakoby do spotřebovaného materiálu - účetně - jinak se vám asi něco ztratilo max, můžete vykázát nějaké manko nebo škodu,ale to se poraďte s vaší účetní.Jinak paní účetní má pravdu nemusíte vést sklad jen musíte ke konci roku prokázat zásoby a pokud vám to vždy dávala do spotřeby tak jste jakoby žádné zásoby neměla.ALe tohle bude alespoň pro vás kontrola a přehled co máte v salonu a za kolik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).