Re: zálohová nebo srážková daň
DPP
Lze víc dohod, jen u 1 podepsat prohlášení.
Není nárok na dávky ani dovolenou.
Nepodepsané prohlášení do 5000 Kč – 15% srážková daň.
Podepsané prohlášení do 5000 Kč – 15% zálohová daň (DP sám)
Nepodepsané/podepsané prohlášení nad 5000 Kč – 15% zálohová daň (DP sám)
Daňový základ pro srážkovou daň se nezaokrouhluje, zůstává v korunách, tak jak je. Výsledná srážková daň se zaokrouhlí na koruny dolů. Daňový základ pro zálohovou daň se zaokrouhluje na stovky nahoru
Podepsat jen u jednoho !!!
Bez podepsání prohlášení do 5000,- daň srážková 15 % bez ohledu na druh smlouvy pp. DPČ, DPP. nad 5000,- daň záloha
Je to sice jeho odpovědnost, ale když dávám zaměstnanci podepsat prohlášení, vždy se ho pro jistotu ptám, zda nemá podepsané jinde. Protože v tomtéž zdaňovacím období může mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele, pokud jich má současně více. Pokud by se ale stalo a později vyšlo najevo, že danění je nesprávné, muselo by se vše opravit.
Pokud podepsal pro rok 2008, musí se rozhodnout kde uplatní a tam kde zruší by měla účetní opravit . Mě takto podepsal pracovník v roce 07, ačkoliv jsem jej na tuto skutečnost upozornila hned při nástupu. Vydala jsem potvrzení stejně tak i účetní v druhém zaměstnání a vypořádání bylo na pracovníkovi. Rok byl uzavřen a on nás uvedl v omyl. Pro FÚ byla práce účetní bez chyby.
A já jsem si vždy myslela, že prohlášení může podepsat třeba i u dvou zaměstnavatelů ( kvůli zálohévé dani), ale pouze u jednoho může uplatnit slevu na poplatníka. Takže jsem si to vykládala špatně. Vždy podepat pouze u jednoho, že ano.
děkuji. Přeji pěkný den
Máte pravdu, to jste si vykládala velmi špatně. Nejde totiž jen o uplatnění slevy, ale o to, že pokud měl někde podepsané prohlášení, pak v případě současného příjmu do 5000 Kč se mu tento musí zdanit srážkovou daní a ta již státu zůstane, je konečná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 5. 2008 11:17
Dobrý den, nastoupil mi zaměstnanec, který má dva pracovní poměry.U toho prvního podepsal prohlášení a uplatňuje tam i na poplatníka. Může u mě také podepsat prohlášení, abych mu mohla uplatnit zálohovou daň samozřejně bez nároku na slevu na poplatníka. Kdy se dává srážková daň ( jenom u dohody o provedení práce) ?? děkuji moc. Pořád se mi to plete.