Re: zúčtovací období pro mzdy
děkuju moc, na vás jsem spoléhala, že napíšete :-))) nemáte nápad, co mu strčit pod nos jako důkaz, že to fakt nejde, argumentuju tím výše ale chce to vidět černý na bílým :-(. Spíš mu jde o to, že chce vyúčtovat kupř. za květen 1. - 15.5. k 15.6. od 16.-31.5 k 30.6.
Už tu běží dlouho, že výplatní termín je 12. dalšího měsíce, mzdu vyúčtuji a podle kol. smlouvy jim 50% pošlou 12. a zbytek 25.. Podle mě je to tak vyhovující, když už to musí být, ale takhle to komplikovat - to fakt slyším prvně.
Váš radil by měl přečíst a nastudovat zákony - např. sleva na poplatníka je daná částkou na měsíc, při podepsaném daň.prohl. náleží jen jednou za měsíc apod. Pravděpodobně mzdy v životě v praxi nedělal, takže vůbec neví, jak se postupuje v praxi. Možná byste ho měla požádat, aby Vám ukázal, jak si to představuje (od začátku do konce - ne, že "ONO se to nějak udělá a dodělá")
Pokud si chcete přidělávat práci, je možné dávat zaměstnancům zálohy na mzdy - ale v takové výši, abyste potom neměla problémy se zúčtováním (např. při nemoci a nedodání lístku), pozor na exekuce - sráží se i ze záloh na mzdu apod.
Pokuste se ukázat DZ
§ 38 ba odstavec 3 : Poplatník .......jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc
§ 38 h odst.1 věta: základem pro..... za kalendářní měsíc nebo zdaňovací období přičemž lze odvodit z
§ 35ba, že daňovým obdobím se myslí rok ,neboť jsou zde stanoveny odpočty v ročních částkách
Nic chytřejšího asi nevymyslíme
Možná by se i něco našlo i v zákonech o soc. a zdrav. poj., ale už nemám čas
Váš pan prokurista by měl navštívit základní kurs pro mz.účetní, něco by se dozvěděl. Já měla audit s pánem, který mi odmítl uznat podepsadná daň. prohl u DPP. Nakonec jsme to zvládli.
Držím palce
>>>>>Perlička - nový prokurista firmy tvrdí, že není
>>>>§ 38 ba odstavec 3 : Poplatník .......jedné
>>>>dvanáctiny
>>>>za každý kalendářní měsíc
>>>>§ 38 h odst.1 věta: základem pro..... za kalendářní
>>>>měsíc nebo zdaňovací období přičemž lze odvodit z
>>>>§ 35ba, že daňovým obdobím se myslí rok ,neboť jsou
>>>>zde stanoveny odpočty v ročních částkách
>>>>Nic chytřejšího asi nevymyslíme
>>>>Možná by se i něco našlo i v zákonech o soc. a zdrav.
>>>>poj., ale už nemám čas
>>>>Váš pan prokurista by měl navštívit základní kurs pro
>>>>mz.účetní, něco by se dozvěděl. Já měla audit s
>>>>pánem,
>>>>který mi odmítl uznat podepsadná daň. prohl u DPP.
>>>>Nakonec jsme to zvládli.
>>>>Držím palce
>>>
>>>moc a moc děkuju, jdu hned na to, ať to mám z krku. A
>>>to mám zrovna dnes výplatní termín, a k tomu tuto
>>>zábavu :-))))
>>Ještě mi padlo oko na Prohlášení popl. daně, str. 2
>>odst II :Prohlašuji, že 1.b daň.zv. za stejné zd.o.
>>ani
>>za kal.měs zd. obd. tak je taky jasný, že měsíc nebo
>>rok
>
>U ZP a SP by vám nesedělo zaokrouhlování.
Rozhodné období pro ZP je kalendářní měsíc-§4 zákona o pojistném na ZP, pro SP také kal. měsíc §6 zákona o pijistném na SP.V zákoně o daních z příjmů je vše za nebo na kal. měsíc a v ZP
§ 142 (4) Při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.
Jiné rozhodné období je nesmysl a v praxi je to podle mne nemožné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 5. 2008 11:52
Perlička - nový prokurista firmy tvrdí, že není pravidlem, že zúčtovací období mezd je kalendářní měsíc. Chtěl by dělat zúčtování mezd dvakrát do měsíce - vím, že je to sprominutím hovadina - ale nenapadá mě, čím podložit svoje tvrzení, že jinak, než za měsíc to nelze, už kvůli slevám na dani, vyměřováku na zdravotní, nemocenské, průměrům za čtvrtletí....
Prosím, nenapadá Vás někoho odkaz zákona?