Re: Přihlášení DPČ na SP i ZP
DPČ je pojištěna , jestliže se nejedná o nahodilé jednorázové zaměstnání, které podle ujednání nemá trvat a ani netrvalo déle než 7 kal.dnů po sobě jdoucích a započ. příjem dosáhl alespoň 400,-. Takže jerstli byla DPČ uzavřena jen na jeden den, je nepojištěna a nikam ji nepřihlašujete. Záleží na jak dlouho byla uzavřena.
No, ona je dohoda uzavřena od 1.1.2008 do 31.12.2008 a využívat se bude podle potřeby. Takže je možné, že v květnu nebo červnu bude normálně pracovat déle. Potom mě napadl ještě jeden dotaz: Stává se, že třeba měsíc nepracují, pak zas jo (zůstanou měsíc bez odměny) tak je na ten měsíc odhlásím (k poslednímu dni měsíci odhlásím popř. k prvnímu dni měsíci přihlásím - to je tak dobře?). Děkuji.
Jestli je uzavřena na rok, tak ji přihlásíte určitě a odvedete při
zúčtování ( v měsíci, kdy vyplatíte).
Určitě ji nebudete odhlašovat ze sociálky , ale musíte ji odhlásit zwe zdravotního pojištění posledním dnem, kdy byla pojištěná. Až zas bude zúčtován příjem, zase přihlásíte.
Tak teď se přiznám, že tomu nerozumím. Dohoda je uzavřena od 1.1.2008, ale toto je úplně první a zatím poslední výdělek, den práce za 980,- hrubého.
Ono se nějak liší přihlašování a odhlašování u SP a ZP? Já vždy přihlašuji k datu nástupu a odhlašuji k datu výstupu jak od SP tak i ZP. Ale pokud člověk zůstane v daném měsíci bez odměny (např. jen v dubnu), tak odhlásím k 31.3. a dále přihlásím k 1.5. a to opět jak SP i ZP. Myslíte, že to je špatně, že by podle Vás se mělo odhlašovat a zase přihlašovat jen ZP?
A myslíte, že to je velká chyba? Já to dělám docela dost často a kolegyně přede mnou taky (která mě zaučovala - já předtím mzdovku nedělala). Před rokem a půl tady byla kontrola od sociálky, ale nic neříkali. Nevím ale, na co se zaměřovali, jestli to vůbec viděli. Jinak rozhodné období beru vždy tak, jak se má, i s těmi měsíci, kdy neměli výdělek (např. pro výpočet nemocenské, průměrného výdělku apod.). Ale teď si vzpomínám, že na školení o sociálním pojištění nám říkali odhlašovat a přihlašovat, ale v zápočťáku napsat celou dobu a v ELDP vykřížkovat. Tak teď nevím. Nemáte nějaký paragraf nebo část v zákonu o nemoc. pojištění, že bych to tam pořádně prostudovala? Jinak moc děkuji za reakce.
Ještě jednou : smlouva není na méně než sedm dnů a není sjednánoa odměna 399,-, pojištění se platí oboje. SP přihlásit a neodhlašovat. ZP přihlásit a odhlásit posledním dnem měsíce, kdy byl pojištěný příjem. Až zas bude příjem i třeba 20,- přihlásit na ZP znovu .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 5. 2008 14:24
Dobrý den, mám zaměstnance na DPČ, který u nás pracoval v dubnu pouze jeden den a vydělal si 980,- Kč. Nejsem si jistá, jestli ho mám k tomu danému datu přihlásit i odhlásit? Vím, že je k přihlašování nějaká podmínka 400,- Kč, ale jestli tam není ještě nějaká podmínka – počet odpracovaných dní např. Předem děkuji za odpovědi.