Měsíční odměna jednatele

• (neregistrovaný)

12. 5. 2008 19:54

Jednatel má ve smlouvě uvedeno, že mu náleží za každý měsíc odměna ve výši 20000,-. Smlouva je podepsána dne 7.4.2008. Mám mu tedy (i když neodpracoval celý měsíc uvést jeho hrubou mzdu 20.000? a zní vypočítat všechny odvody?) Dále má uvedeno ve smlouvě, že dobu čerpání dovolené přísluší jednateli odměna. Takže i když bude čerpat dovolenou, jen jí ve mzdách zohledním, ale jeho HM mzda bude zase 20.000? Nebo mu mám náhradu za dovolenou spočítat průměrem? Dělám prvně výplaty jednatele a mám v tom trochu chaos. děkuji za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 5. 2008 20:59

Jiřka (neregistrovaný)

Re: měsíční odměna jednatele
      Tak za především - pokud jde o jednatelskou odměnu, tak ta se nesmí sjednávat na základě pracovní smlouvy. Výkon jednatelství a odměna z toho se sjednává na základě mandátní smlouvy a vůbec se něj nevztahuje Zákoník práce. Což znamená, že jednatelskou odměnu dostane podle toho, jak si smluvil v mandátní smlouvě a jinek se na něj nevztahuje dovolená, povinnost vedení docházky tak jak přikazuje zákoník práce, apod. Prostě jednatelská odměna není mzda a jednatel není zaměstnanec. Nicméně od musí být přihlášen na sociálce a ZP, odměna se zahrnuje do mezd, odvádí se z oboje pojištění a zdaňuje se stejně jako mzda.

• 12. 5. 2008 21:05

Karl (neregistrovaný)

dotaz jsem asi špatně formuloval. Samozřejmě má uzavřenu mandátní smlouvu. Takže mu náleží tato odměna v plné výši, i když byla smlouva uzavřena v polovině měsíce? Jde mi o tu částku. Děkuji za trpělivost

• 12. 5. 2008 23:31

Jiřka (neregistrovaný)

To skutečně záleží na znění ve smlouvě a jeho výkladu. Zeptejte se společníků, jak je to myšleno a kolik mu máte zúčtovat.

• 13. 5. 2008 16:17

Zdeňka (neregistrovaný)

Re: měsíční odměna jednatele+nemoc
      Mohu se prosím připojit a zeptat se, jak je to s krácením jednatelské odměny, když jednatel v polovině měsíce onemocněl? Mám ji krátit alikvótně podle kalendářních dní? V zákoně o nemocenském pojištění v §15, odst.1 je napsáno, že nemocenské nenáleží za období pracovní neschopnosti, za které náleží zaměstnanci započitatelný příjem z činnosti zakládající účast na nemocenském pojištění. Z toho mi vyplývá, že souběh asi není možný.
      Děkuji Zd.

• 12. 11. 2008 7:45

Martina (neregistrovaný)

Re: měsíční odměna jednatele+nemoc
      Dobrý den paní Zdeňko, chtěla bych se zeptat, jak to u vás nakonec dopadlo s tou nemocenskou a odměnou jednatele. Řeším úplně ten samý případ a daňový poradce mi tvrdí, že i když mají smlouvu o jednatelství, měla bych postupovat stejným způsobem jako u klasických zaměstnanců, s tím já ale nesouhlasím. Měla bych jim prý evidovat docházku, proplácet náhradu mzdy při čerpání náhradního volna (mají uvedeno ve smlouvě o jednatelství nárok na 4 týdny náhradního volna v roce), proplácet přesčasy, služebky o víkendech atd. atd. Kromě toho všeho jim dáváme ještě stravenky, což je další problém, při čerpání volna, při nemoci by na stravenky podle mého názoru mít nárok neměli, ale jak to všechno zase evidovat, aby to nebylo tak pracné. Moc prosím o radu, pokud možno co nejdříve kvůli výplatám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).