Re: státní organizace
§ 304
(1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.
Komentář:
Zaměstnanci, a to včetně vedoucích zaměstnanců, pro které platí stejná úprava, mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou v pracovním poměru, jen s jeho předchozím písemným souhlasem. Z toho vyplývá, že musí být splněny tři podmínky. Musí jít o činnost, čili aktivní vztah charakterizovaný výkonem práce, a musí jít o činnost výdělečnou a konečně o činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele.
Přitom výdělečnou činností je třeba rozumět jakoukoli výdělečnou činnost bez ohledu na právní vztah, ve kterém je realizována. Rovněž není rozhodující, zda se zamýšlený zisk nedostaví. Výdělečná činnost může být vykonávána v pracovněprávním vztahu, občanskoprávním vztahu nebo na základě živnostenského oprávnění.
Jenže předpokládám, že státní organizace nemá jako svůj předmět dělání účetních prací.
To nemá v předmětu činnosti. Prioritní bude ochrana přírody. Já taky moc nechápu, kde vidí střet zájmů, pokud vedu DE zubaři nebo autodopravci.... Ale zřejmě podle zmíněněného zákoníku by byl souhlas nutný, pokud já bych tam vykonávala funkci účetní. Což mě moc netěší být omezována. No uvidíme, jak to dopadne. Bylo by řešení třeba napsat smlouvu o DPP vyloženě na mzdovou agendu a nezmiňovat DE? Nebo, jak z toho ven? Pokud by mi souhlas nechtěli dát.
Jak tak čtu § 303, byla byste zaměstnancem podle odst. 1 písm. b číslo 16. V odst. 2 se píše, co musíte dodržet. V odstavci 3 se píše, že nemíte být členem řídícího či kontrolního orgánu v jiné firmě, pokud Vás tam přímo Váš zaměstnavatel nevyšle - řídící orgán nebudete. V odst. 4 se píše, že můžete podnikat pouze s písemným souhlasem.
V § 304 se píše, že můžete vykonávat výdělečnou činnost, pokud ta má shodný předmět činnosti jako Váš zaměstnavatel, jen s jeho písemným souhlasem.
Z toho mně plyne, že pokud byste chtěla to účetnictví jiným firmám dělat na živnost, musela byste mít písemný souhlas.
Pokud byste ho chtěla dělat jako zaměstnanec a tyto firmy se nezabývají tím, co ten národní park, pak písemný souhlas nepotřebujete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 5. 2008 15:44
Dobrý den. Mám takový dotaz k zamyšlení. Ucházím se o místo účetní v jedné státní organizaci (vedou podvojné účto). Jsem zaměstnaná teď pouze na poloviční úvazek (tam vedou DE) a ještě zpracovávám doma na DPP mzdovou agendu a DE několika FO. Dnes jsem podstoupila výběrové řízení a bylo mi řečeno, že v případě, že by mě vzali, musím zrušit veškeré vedlejší aktivity, že je to střet zájmů. Myslela jsem, že pouze pokud bych podnikala na živnostenský list, tak by to mohl být problém. Nebo možná na vedlejší PP, pokud by mi to nepovolili v té státní organizaci, ale myslíte, že i DPP by mohl vadit? Máte někdo podobné zkušenosti. Teď přemýšlím, jestli to nemám nechat být..... Děkuji Markéta.