Re: Odpisy
děkuji, ale v §26, odst. 8 Zákona o dani z příjmu se píše, že odpisy přerušit jdou a nejen při přechodu na paušály! Jde o to, že mi za rok 2007 vycházely účetní odpisy vyšší než daňové! Já jsem o rozdíl mezi Ú a D odpisy zvýšila základ daně a zároveň jsem uplatnila ztrátu z předešlého roku! Ztráta bohužel uplatněna neměla být! Daňové přiznání teď musím opravit a když tam ztrátu dávat nebudu, zvýší se mi základ daně o cca 400 000 Kč. Kdyby šlo, že bych nezvyšovala základ daně o rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy, základ daně by se mi příliš nezměnil! Nevíte, jak by se to dalo udělat, abych nemusela doplácet na dani 130 tis.?
Re: Odpisy
Dle mého názoru Váš problém s daňovou povinností 130 tis. Kč nedokážete vyřešit jakýmikoliv dodatečnými úpravami v oblasti účetních či dańových odpisů, protože:
1. účetní odpisy podle mě dodatečně měnit nemůžete, prostě účetní odpisy vyjadřují opotřebení majetku v souvislosti s jeho předpokládanou dobou životnosti. Skutečnost, že u některého majetku je přerušeno daňové odpisování nemá vliv na odpisy účetní. Vaše původní myšlenka, že u majetku, u kterého máte prušeno daňové odpisování odúčtujete účetní odpisy zápisem minus MD 551 Dal 082 by nebylo v souladu se zásadami účetnictnictví. Ale i kdyby to šlo tak to Váš problém nevyřeší . Sice byste měla nižšží účetní odpisy a při nezměněných daňových odpisech byste měla jiný rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy - ale pozor- v tu chvíli byste měla nižší náklady (551) a nižší náklady představují vyšší účetní hospodářstý výsledek, který byste pak v daňovém přiznání transformovala na základ daně. Vyšší hospodářský výsledek by Vám vlastně vynuloval efekt z jiného rozdílu mezi daňovými a účetními odpisy - nijak byste si nepomohla.
V oblasti účetních a daňových odpisů bych řešení Vašeho probnému nehledal.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 5. 2008 7:53
Dobrý den, vím, že toho tady bylo o odpisech hodně, ale i přesto jsem nenašla odpověď!
Každý měsíc v průběhu roku účtuji 1/12 ročního účetního odpisu na 551/082! Na konci roku si vždy přepočítám účetní a daňové odpisy a popř. zvýším nebo snížím ZD! Za rok 2007 bych ale potřebovala odpisy přerušit! Teď si ale nevím rady, zda nevadí, když v průběhu roku účtuji účetní odpisy? Které odpisy se vlastně dají přerušit? Účetní nebo daňové? Když budu chtít odpisy přerušit, nemusím částku ročních účetních odpisů, které byly účtovány na 551/082 zaúčtovat na konci roku mínusem, abych to měla správně? Snad chápete!