Pracovní úraz

• (neregistrovaný)

15. 5. 2008 9:43

Dobrý den,
    v prosinci se mi stal vážný prac. úraz, kdy jsem ležel v nemocnici přes 2 měsíce, podstoupil několik vážných operací nohy a pánve. Další operace mě čekají, včetně výměny kyčelního kloubu. Mám přerušený nerv, nemohu s nohou hýbat. Léčení bude dle lékařů trvat ještě nejméně 2 roky, a poté budu - a to minimálně - částečně invalidní. Je mi 24 let, bydlím sám. Můj příjem nemocenské činí 8000 - toto mám v prac. smlouvě, zbytek mi zaměstnavatel vyplácel načerno, nemám tedy dle smlouvy na víc nárok. 5 tisíc dám měsíčně jen na nájem, vodu, elektřinu plyn. Zbytek za jídlo. Nevím kde mám dále brát na léky (za ty dám 2 tisíce měsíčně - na bolest, na nervy, ředění krve, vitamíny), výdaje spojené s převozem do léčeben. Nevím z čeho mám platit telefon, povinné ručení, splátky za úvěr...
    Prosím o radu co mohu ve své zoufalé situaci dělat, na koho se obrátit. Na zaměstnavatele? Na správu sociálního zabezpečení? Mám nárok na nějaké příspevky teď, a ne za 2 roky až se "vyléčím" a odškodní mě pojišťovna ? V tu dobu už totiž ze mě bude bezdomovec.
    Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.
    S pozdravem Václav M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 5. 2008 10:02

xy5 (neregistrovaný)

Re: pracovní úraz
      pokud se Vám stal pracovní úraz - zaměstnavatel s Vámi jistě sepsal záznam o úrazu, jistě Vás má také jako zaměstnance pojištěné u pojišťovny (Kooperativy) - měl by Vám doplácet do Vašeho průměrného výdělku - právě přes toto pojištění - zálohově, ne až na konci neschopenky
      problém je v tom, že budete doplácen do průměru oficiálního, ze kterého byly odváděny odvody, tedy ne do toho, co Vám vyplácel někde mimo - to je totiž zakázané a nevím, jak to kde eviduje /tedy nejspíš neeviduje/
      to je problém placení minimální mzdy (otázka je, zda jste byl oprávněně zařazen v minim.tarifu - zda jste neměl mít alespoň zaručenou mzdu) a zbytek placený na ruku - lidé na toto přistoupí (platí menší odvody, ale vůbec si neuvědomují, jak si velmi škodí - menší nemocenská, ve Vašem případě menší odškodnění PÚ a pokud Vám bude vyměřen důchod, tak i ten budete mít menší než kdyby vše proběhlo dle platných zákonů)
      pokud žijete sám a splňujete podmínky životního minima (pravděpodobně ano, tak nevím, zda na nějaké dávky budete mít nárok)
      jinak Vám přeji brzké uzdravení s co nejmenšími následky (popř. žádnými)

• 15. 5. 2008 10:03

Líba (neregistrovaný)

Možná byste měl nárok na příspěvek na bydlení. Podívejte se na tyto stránky.

http://www.mesec.cz/dane-a-stat/socialni-podpora/kalkulacky/prispevek-na-bydleni-vypocet/

http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni

Kontaktujte odbor sociálních věcí ve vašem městě, poradí vám.

• 15. 5. 2008 10:04

12 (neregistrovaný)

Dobrý den, nárok na odškodnění budete mít pouze tehdy, jestliže ten Váš úraz byl nahlášen jako pracovní, byl sepsán záznam o úraze. Pokud byl úraz hlášen jako pracovní, tak by Vám správně měl zaměstnavatel k nemocenské doplácet ještě náhradu na ztrátě na výdělku a tuto náhradu potom požadovat po pojišťovně, pokud jste se se zaměstnavatelem nedohodl jinak - tzn. že veškerou náhradu Vám přímo uhradí pojišťovna - ale to je většinou až po skončení prac. neschopnosti. Trošku jsem nepochopila, co máte psáno v pracovní smlouvě - těch 8.000 Kč určitě není nemocenská, ale minimální mzda - a od toho se právě bude odvíjet nejen výše nemocenské, ale i náhrady na ztrátě na výdělku, později třeba i důchod, proto v tomto případě jsou černé mzdy nevyzpytatelné.
      Ale určitě Vám zkušená mzdová účetní ještě něco poradí. Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).