Re: pracovní úraz
pokud se Vám stal pracovní úraz - zaměstnavatel s Vámi jistě sepsal záznam o úrazu, jistě Vás má také jako zaměstnance pojištěné u pojišťovny (Kooperativy) - měl by Vám doplácet do Vašeho průměrného výdělku - právě přes toto pojištění - zálohově, ne až na konci neschopenky
problém je v tom, že budete doplácen do průměru oficiálního, ze kterého byly odváděny odvody, tedy ne do toho, co Vám vyplácel někde mimo - to je totiž zakázané a nevím, jak to kde eviduje /tedy nejspíš neeviduje/
to je problém placení minimální mzdy (otázka je, zda jste byl oprávněně zařazen v minim.tarifu - zda jste neměl mít alespoň zaručenou mzdu) a zbytek placený na ruku - lidé na toto přistoupí (platí menší odvody, ale vůbec si neuvědomují, jak si velmi škodí - menší nemocenská, ve Vašem případě menší odškodnění PÚ a pokud Vám bude vyměřen důchod, tak i ten budete mít menší než kdyby vše proběhlo dle platných zákonů)
pokud žijete sám a splňujete podmínky životního minima (pravděpodobně ano, tak nevím, zda na nějaké dávky budete mít nárok)
jinak Vám přeji brzké uzdravení s co nejmenšími následky (popř. žádnými)
Možná byste měl nárok na příspěvek na bydlení. Podívejte se na tyto stránky.
http://www.mesec.cz/dane-a-stat/socialni-podpora/kalkulacky/prispevek-na-bydleni-vypocet/
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni
Kontaktujte odbor sociálních věcí ve vašem městě, poradí vám.
Dobrý den, nárok na odškodnění budete mít pouze tehdy, jestliže ten Váš úraz byl nahlášen jako pracovní, byl sepsán záznam o úraze. Pokud byl úraz hlášen jako pracovní, tak by Vám správně měl zaměstnavatel k nemocenské doplácet ještě náhradu na ztrátě na výdělku a tuto náhradu potom požadovat po pojišťovně, pokud jste se se zaměstnavatelem nedohodl jinak - tzn. že veškerou náhradu Vám přímo uhradí pojišťovna - ale to je většinou až po skončení prac. neschopnosti. Trošku jsem nepochopila, co máte psáno v pracovní smlouvě - těch 8.000 Kč určitě není nemocenská, ale minimální mzda - a od toho se právě bude odvíjet nejen výše nemocenské, ale i náhrady na ztrátě na výdělku, později třeba i důchod, proto v tomto případě jsou černé mzdy nevyzpytatelné.
Ale určitě Vám zkušená mzdová účetní ještě něco poradí. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 5. 2008 9:43
Dobrý den,
v prosinci se mi stal vážný prac. úraz, kdy jsem ležel v nemocnici přes 2 měsíce, podstoupil několik vážných operací nohy a pánve. Další operace mě čekají, včetně výměny kyčelního kloubu. Mám přerušený nerv, nemohu s nohou hýbat. Léčení bude dle lékařů trvat ještě nejméně 2 roky, a poté budu - a to minimálně - částečně invalidní. Je mi 24 let, bydlím sám. Můj příjem nemocenské činí 8000 - toto mám v prac. smlouvě, zbytek mi zaměstnavatel vyplácel načerno, nemám tedy dle smlouvy na víc nárok. 5 tisíc dám měsíčně jen na nájem, vodu, elektřinu plyn. Zbytek za jídlo. Nevím kde mám dále brát na léky (za ty dám 2 tisíce měsíčně - na bolest, na nervy, ředění krve, vitamíny), výdaje spojené s převozem do léčeben. Nevím z čeho mám platit telefon, povinné ručení, splátky za úvěr...
Prosím o radu co mohu ve své zoufalé situaci dělat, na koho se obrátit. Na zaměstnavatele? Na správu sociálního zabezpečení? Mám nárok na nějaké příspevky teď, a ne za 2 roky až se "vyléčím" a odškodní mě pojišťovna ? V tu dobu už totiž ze mě bude bezdomovec.
Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.
S pozdravem Václav M.