Re: Zůstatek na účtě 131
Pokud je zůstatek na účtu 131 v řádu haléřů, korun či desítek korun max. stovek korun tak bych to při velkém objemu nakupováného zboží neviděl jako problém a tento rozdíl bych se nebál zaúčtovat do daňových nákladů.
Jestliže se však jedná o rozdíl v řádech tísíců korun nedej bože vyšší - pak bych to rozhodně nedal do daňových ale raději do nedaňových nákladů. Rozhodně bych v tom případě, já osobně, nepoužil tvrzeníi , že tyto rozdíly jsou vedlejšími náklady na pořízení zásob. Tyto rozdíly (v řádech tísíců korun) jsou dle mého názoru náklady, které souvisejí spíš - omlouvám se za upřimnost - s nepořádkem v účetníctví.
My jsme pořizovali materiál a zboží v řádech desítek milionů korun ročně a každý měsíc jsme si kontrolovali zůstatky účtů 111 a 131,i když přiznávám, že to bylo někdy šílené ale kdybych to nedělal,tak by mě ekonomický ředitel přetrhl vejpůl.
Hezký den přeje
bubu
Re: Zůstatek na účtě 131
>Pokud je zůstatek na účtu 131 v řádu haléřů, korun či
>desítek korun max. stovek korun tak bych to při velkém
>objemu nakupováného zboží neviděl jako problém a tento
>rozdíl bych se nebál zaúčtovat do daňových nákladů.
>
>Jestliže se však jedná o rozdíl v řádech tísíců korun
>nedej bože vyšší - pak bych to rozhodně nedal do
>daňových ale raději do nedaňových nákladů. Rozhodně bych v
>tom případě, já osobně, nepoužil tvrzeníi , že tyto
>rozdíly jsou vedlejšími náklady na pořízení zásob. Tyto
>rozdíly (v řádech tísíců korun) jsou dle mého názoru
>náklady, které souvisejí spíš - omlouvám se za
>upřimnost - s nepořádkem v účetníctví.
>
>
>My jsme pořizovali materiál a zboží v řádech desítek
>milionů korun ročně a každý měsíc jsme si
>kontrolovali zůstatky účtů 111 a 131,i když přiznávám, že to bylo
>někdy šílené ale kdybych to nedělal,tak by mě
>ekonomický ředitel přetrhl vejpůl.
>
>
>Hezký den přeje
> bubu
Rozhodně to nebudu dávat daňově,ale je to fakt těžké.U tuzemského zboží je to v pohodě,ale většina je zahraniční,nějak
si s tím nelámou hlavu.Pošlou fakturu,urgujeme špatné ceny a
oni pošlou finanční dobropis třeba až po půl roce.Ale zboží jsme přijali podle faktury.Mezitím se prodá,apod.
Každopádně děkuji za názory Renata
>
>
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 5. 2008 14:07
Vedem skladovou evidenci A. Na konci roku mi vznikl zůstatek na účtu 131. Nevím,co s ním. Vznikl zřejmě tím,že bylo spoustu dobropisů,různé finanční slevy od dodavatelů,které poslali až po přijetí zboží.Taky se stává,že je zboží přijato na jinou kartu než má být,to se pak řeší přepisem zásob - dodacím listem ven a příjemkou zpět na správnou kartu.Jenže cena na dodáku díky metodě A
je někdy jiná než na příjemce.
Fakt nevím,co s tím zůstatkem,máme velké sklady.
Poraďte, děkuji