Re: rodná čísla studentů
Co se tyce rodneho cisla, tak ted vam sice nereknu dle jakeho zakona, ale neco v tom smyslu jako je ochrana osobnich udaju se rodne cislo jiz po zamestnanci nema vyzadovat. Tj. neuvadet ani na pracovni smlouvy. ;o) Jak je pak ale mate prihlasit na OSSZ a ZDR. se uz nikde nedozvite. Tj. resim to tak, ze zamestnanec mi podepisuje souhlas s uvedenim RC do pracovni smlouvy.
Co se tyce rocniho zuctovani dani u studentu, tak si to dost dobre nedovedu predstavit, jak toto chcete delat kdyz z nich nemuzete vymamit RC a proc to hlavne budete delat. Na dohodu jste je danil zalohovou dani a ne srazkovou? To u vas pracovali cely rok? Nemeli prijmy jinde? Kdyz to zkusim napasovat na co to se ptate, tak museli u vas odvadet zalohovou dan a podepsat ze chteji vyrovnani a nikde jinde nez u vas nepracovali. tj. vyrovnani jim tedy udelate, ale postavil bych to tak, ze jim ho vyplatite, kdyz daji RC. at mate klid. ;o)
No je to tak, že každý měl smlouvu cca na 3 měsíce celkem 150 hodin. Daněno zálohovou daní, proto podepsali prohlášení. Ale když podepisovali prohlášení nebylo tam uvedeno kompletní rodné číslo. Vyúčtování se v podstatě nedělalo, protože po slevě na poplatníka a na studenta se neplatila žádná daň. Nebylo co zúčtovat.
Až později jsem si všiml, že nemám rodná čísla, pouze datum narození . Takže co tedˇ, pokud se mi nepodaří dotyčné hochy sehnat a donutit aby mi ta rodná čísla sdělili.
Ja osobne bych to asi neresil. Podepsane prohlaseni mate, potvrzeni ze skoly mate. Doufam, ze na obojim je stejne jmeno, adresa bydliste. Mesicne tedy bylo vyplaceno hruba mzda = cista mzda, protoze zalohu na dan jim pokryly slevy na poplatnika a na studenta. Jde vam tedy asi ciste jen o vyuctovani dane z prijmu ze zavisle cinnosti a funkcnich pozitku (zamestnavatele za zamestnance). Do tohoto formulare RC nepotrebujete a pri pripadne kontrole bych tvrdil, ze mi RC nechteli dat, ze je to zasah do soukromi. Identifikaci studentu si myslim ze bude stacit jmeno, primneni a bydliste s tim ze mate i potvrzeni ze skoly.
Určitě může přijít finanční úřad, protože muselo být uděláno vyúčtování daní (tzn. ten přehled sražených a odvedených daní, i kdyby byl nulový). Ale nesetkala jsem se s ním, že by ověřovali, zda je poslední čtyřčíslí v rodném čísle za lomítkem správné.
>>No a skola tyto choulostive informace nevyda a je pan
>>tam kde byl. Ja kdyby za mnou nekdo prisel, ze chce
>>rodna cisla vyplnit na potvrzeni ze skoly, tak mu je
>>tam
>>proste nedopisu. Zakon o ochrane osobnich udaju a
>>nakladani s nima.
>
>Já vím ale zkusit to může :). Například hromada podnikatelů co jsou plátci DPH své rodné číslo sdělují aniž se jich kdokoliv zeptá.
presne tak a tak trochu prave nechapu zakon o ochrane osobnich udaju. kdyz si ho clovek fakt precte, tak od zaměstnance by mel mit souhlas pro nakladani s RC, protoze to neni pouze pro osobni potrebu v ramci firmy, ale uvadite toto jeho rodne cislo na prihlaskach, ktere davate mimo firmu. Dalsi veci jsou vsechna rodna cisla v obchodnim rejstriku, ktery je verejne pristupny na internetu. vsichni spolecnici, jednatele, ... zde maji uvedene rodne cislo. atd. Nas stat zase tak trosku chce byt asi nejchytrejsi. Osobne mi asi nejvic vadi uverejnovani ucetnich zaverek v OR. Ve svete neco neslychaneho. Vzdyt se konkurence klidne podiva kolik mam rabat, kolik trzeb, kolik penez na uctech, kolik majetku, .... Zkuste si toto zjistit o takovych gigantech ve svete jako je treba Snickers. ;o) i kdyz maji audit, akcie maji na burze, takto toto vsechno je proste obchodni tajemstvi.
Děkuji za Vaše reakce.
1) právě, že na potvrzení od školy to rodné číslo není uvedeno, prý je nesmějí uvádět
2) mám jejich datum narození
3) přes víkend jsem od nich nakonec dostal zbytek rodných čísel (tj tedy to číslo za lomítkem) ale po telefonu.
Jsem z toho opět mimo. Z pěti studentů mají tři studenti za lomítkem stejné číslo. Chci se tedy zeptat zda je toto vůbec možné.
4) jinak jak jsem už asi psal, roční zúčtování se nedělalo, protože jim po slevách vyšla nulová daň
Vyúčtování daní jsem udělal. Zaměstnávám i zaměstnance na HPP a DPČ se zálohovou daní a také na DPP se srážkovou daní. Takže jsem dělal vyúčtování jak na zálohovku tak i na srážkovou.
Pouze pět studentů jsem zaměstnal na DPP s podepsaným prohlášením a nemusím zdůvodňovat proč - daň byla nulová.
Zkomplikoval jsem si to tím, že jsem hned nezkontroloval úplnost údajů a přišel jsem na to dost pozdě.
Jinak děkuji za Vaše příspěvky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 5. 2008 14:58
Mám problém. V loňském roce jsem zaměstnával několik studentů na DPP, nechal jsem je podepsat prohlášení, mám potvrzení o studiu. Škola neuvádí na potvrzení rodná čísla. Hned jsem si toho nevšiml. Takže teď mám částečná rodná čísla před lomítkem. Nějak to z těch studentů nemůžu dodatečně vymámit. Myslím si, že na smlouvách být nemusí ale co s ročním zúčtováním daní. Musí tam být rodné číslo, nebo stačí datum narození. Prosím poraďte.
Díky a hezký den