Re: promlčecí lhůta
To je asi pro advokáta. Nicméně § 101 občanského zákoníku říká
"Pokud není v dalších ustanoveních uvedeno jinak, je promlčecí doba tříletá a běží ode dne, kdy právo mohlo být vykonáno poprvé." Tady nemohl soused uplatnit právo dříve, než-li se na to přišlo, takže zkuste prostudovat ta další ustanovení a uvidíte. Stejně myslím, že pán peníze buď oželí nebo skončí u soudu
Je sice uvedeno málo informací, ale v daném případě by mohlo jít i o bezdůvodné obohacení,tzv.plněním za jiného,nebo plněním bez právního důvodu- obč.zák. §451 a násl.a u tohoto je dle § 107 obč.z. promlčení práva na vydíní plnění 2 roky. Ale souhlasím s tím, že je nuitno vzít doklady a jednat s právníkem v místě. Taky mne napadá, jak k tomu mohlo vůbec dojít, kdo to zavinil, jestli by nemohlo jít o případnou škodu způsobenou někým dalším, ale to už opravdu jen tak mudruju-bez závěru.
Tak mě napadá, kolik takových případů může být? To jde jen tak přehodit různé měřiče na nějaký jiný byt? Pokud ano, tak to je hrozné. Chudák ten, který platil teplo za druhého a kdoví s jakými potížemi bude peníze dostávat zpět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 5. 2008 14:59
Dobrý den, mám velmi neobvyklý případ. Jsme společenství vlastníků. Od počátku byly 2 měřiče tepla prohozeny u sousedních bytů. Stalo se to, že jeden vlastník platil teplo za sousední byt a naopak. Bohužel ten jeden platil víc a ten druhý méně a letos se na to přišlo. Loňský rok byl už spočítán správně. Všechny minulé roky od 2001 do 2006 jsme vypočítali zpětně jak to mělo správně být a výsledek je, že jeden vlastník by měl tomu druhému zaplatit 18 tis. Kč.
Ten vlastník co platil méně než spotřeboval (ne svojí chybou) nechce tomu druhému, který platil celou dobu teplo za něho částku zaplatit celou, ale jen za 2 roky t.j. 2005 a 2006, ohání se promlčecí lhůtou 3 roky.
Mohl by mi někdo poradit kam tento případ zařadit a z toho pak určit zda na to existuje promlčecí lhůta a jak dlouhá?
dobrovolný neplacený člen výboru
Jiřina