Vystavování faktur v cizí měně

• (neregistrovaný)

16. 5. 2008 10:47

Chtěl bych se zeptat, zda v nějakém zákoně či předpise najdu postup při používání kurzů. Jde mi o to, že když ve firmě si během dne jezdí pro zboží zákazníci a já vystavuju okamžitě faktury jim do ruky tak do 15 hodin je na CNB kurz z předešlého dne a po této hodině se již objeví kurz toho aktuálního dne. Mám celý den tedy vystavovat faktury s kurzem předešlého dne a nebo do 15 hodin s kurzem starým a od 15 s kurzem akuálním? Řídí se toto nějakým zákonem či výkladem či .....

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2008 19:08

bubu (neregistrovaný)

Re: Vystavování faktur v cizí měně
      V zákoně najdete pouze obecné ustanovení, že závazky a pohledávky v cizí měně se musí přepočítat a v účetnictví vykazovat v CZK. (kurz může být denní, měsíční nebo třeba roční - záleží na účetních směrnicích účetní jednotky).

Pokud jde o Váš konkrétní dotaz - jestliže používate denní kurzy stanovte si ve směrnici jak to budete dělat. Klidně si tam můžete napsat, že budete používat celý den kurz ČNB z předchozího dne - to se mi jeví jako nejjednodušší.
      Ale klidně si můžete v účetní směrnici stanovit, že do vyhlášení aktuálního denního kurzu budete používat kurz předchozího dne a po vyhlášení ČNB kurz aktuální - záleží jen na Vás.

Hezký dne přeje
      bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).