Re: plný invalidní důchod
Je důležité, jestli může vykonávat danou profesi i v invalidním důchodu. Ale pokud mu zkončila podpůrčí doba, to je jeden rok, on vlastně nemůže marodit. Musí buď nastoupit, pokud mu to druh zaměstnání dovoluje, jinak mu můžete dát výpověď dle 52 d a e, ale to musíte mít písemně od jeho doktora. Nebo si může vzít neplacené volno, ale na to vy nemusíte přistoupit.
Re: plný invalidní důchod
Po uplynutí podpůrčí doby bývá prac. neschopnost ukončena. A bez ohledu na to, zda on dostal nebo nedostal invalidní důchod, on má nastoupit do práce, protože po uschopnění je práce schopen. Pokud může dle lékaře vykonávat sjednanou práci, pak ji prostě musí vykonávat, pokud ji podle posudku vykonávat nesmí, pak ho buď přeřadíte na jinou pro něj vhodnou, pokud ji máte, nebo musí skončit. A to buď tak, že se dohodnete nebo byste byli nuceni dát mu výpověď (pokud se ten důsledek nemoci netýká práce u vás, tak bez odstupného). Pokud tu práci vykonávat může, akorát že se bojí, že mu kvůli práci důchod zase vezmou, no tak mu nezbude než se na ukončení dohodnout.
Někdy se stává, že nemoc pokračuje i po vyčerpání podpůrčí doby - pak nemusí pochopitelně nastoupit do práce, protože neschopenkou má absenci omluvenou, ale již nemá nárok na nemocenské dávky. Někdy ale posudková komise prodlouží i podpůrčí dobu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 5. 2008 13:14
prosím o radu
mám tu zam-ce.. který už pěkně dlouho marodí.... všechno zatím proběhlo v pohodě... informovala jsem OSSZ, lékaře, jeho... o konci podpůrčí doby.... pak si ho OSSZ zkontrolovala a uděla rozhodnutí, že dostane plný invalidní důchod.... to pro mě zatím znamenalo vyplnit potvrzení pro OSSZ a ELDP...
s tím potvrzením jsem si nebyla až tak jistá a tak mě paní na OSSZ s tím trochu poradila... ujistila mě do kdy mám počítat nemocenské dávky... že to vychází přesně na ten den konce podpůrčí doby a to je 17.5.08. Jenže v tom potvrzení je ještě takovej dotaz na další výdělečnou činnost ve firmě...zda trvá, skončí, nebo skončila... a paní na sociálce mě řekla, že to záleží na dohodě asi s ním..dle zákoníku práce....
dá se napsat dohoda a ukončit PP(odhlásit a tak..)..jestli bude marodit dál a nepracovat tak ho stejnak nemůžem nijak platit???
no jenže... ten pán určitě ještě tak čtvrt roku marodit bude ale pak bude mít strach že prej mu můžou zas vzít plnou invalidku.... tak právě mám pocit že nechce jakoby skončit definitivně PP.... na co má právo?? je tu jiná možnost než to všechno ukončit PP odhlásit...???? abych neudělala něco nezákonného?????
ten pán není moc příjemný tak abych si byla 100% jistá s tímto problémkem až s ním budu mluvit
já bych ho odhlásila a vše k tomu 17.5.08 nejradši ukončila:-)
Předem Vám moc děkuji za odpověď