Re: DPP nebo DPČ
Pokud byste se vešla do 150 h v kal. roce u téhož zaměstnavatele, bylo by to pro Vás nejvýhodnější, protože byste mohla uzavřít dohodu o provedení práce, ze které pojištění nesráží. Píšete, že jste na mateřské, takže i když máte nějakého zaměstnavatele, u kterého jste na mateřské, nemáte zřejmě zdanitelné příjmy, takže nemusíte mít podepsané prohlášení u tohoto zaměstnavatele, ale můžete ho podepsat tady u té dohody o prov. práce a uplatňovat slevu na poplatníka. Pak by Vám to vyšlo co hrubého to čistého.
Re: DPP nebo DPČ
Na mateřské jsem, ale zaměstnavatele nemám, byla jsem OSVČ. Jestli tomu dobře rozumím, tak můžu uzavřít dohodu o provedení práce , max 150 hod. za rok, to si nejspíš pohlídám. Podepíšu daňové prohlášení, můžu tedy uplatnit slevu a nebudu platit daň. Nebude problém v tom, že ta práce bude opakující se. V podsattě bude stejná až do konce roku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 5. 2008 18:35
Dobrý večer,
potřebovala bych radu, jestli mám raději uzavřít dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Jsem na mateřské a mám možnost občas vypomáhat, vidím to tak na 2 hod. denně, někdy ani to ne. Odměna za tuto práci tak 50 Kč/hod. Jak to bude se ZP, SP a daněma?
Děkuji, Šárka