Účtování do výnosů

• (neregistrovaný)

16. 5. 2008 22:56

pakliže účtuji do výnosů 221/602 částku 2000,- Kč a potom se podívám v úč. programu na pohyb účtu 602, tak na MD = 0, na D = 2000,- a zůstatek je v mínusové hodnotě -2000,- Kč. Když je to výnosový účet, tak by zůstatek měl být v plusu, nebo ne? děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 5. 2008 23:22

Jindra (neregistrovaný)

Re: účtování do výnosů
      taky si to myslím, pětky jsou mínusové a šestky v plusu, chybička vám tam vběhla, mrška

• 17. 5. 2008 14:28

Eva (neregistrovaný)

Já mám zůstatky výnosů také mínusem / náklady zase plusem / domnívám se, že je to v pořádku - je to podle mě záležitost softwaru.

• 17. 5. 2008 14:45

martina (neregistrovaný)

Samozřejmě, že výnosový účet na straně dal způsobí, že se zůstatek ocitne v mínusu. Pětkové účty se běžně účtují na MD a šestkové na D, žádná záležitost softwaru...obyčejná účetní šibenička vám to ukáže..:-)

• 17. 5. 2008 15:04

Ivča1 (neregistrovaný)

Ale toto je skutečně záležitost softwaru. Pokud mluvíme o zůstatku v předvaze (nikoliv o pohybech na účtu), pak zůstatek může být jak plusový, tak mínusový. Některé softwary totiž pasivní účty vykazují tím, že jsou zůstatky mínusové. A nejlépe to ověříte tím, že se podíváte na zůstatek účtu 411. Pokud ten vykazuje zůstatek mínusový, pak veškeré pasivní účty budou mít taky mínusový zůstatek. A pokud náhodou některý výnosový účet bude plusový např. 611, tak budete vědět, že je to zůstatek na MD.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).