Re: sídlo firmy - rodinný domek
Danovou uznatelnost na vydaje, ktere byste rad uplatnil ve Vasem ucetnictvi budete v pripade danove kontroly sam obhajovat,
je tedy na Vas jak dobre a jak presne budete schopen castky ve vydajich prokazat. Pokud mate samostatne pristroje pro odecet je to jedna z moznosti jak prokazovat spotrebovane energie, vest si evidenci spotreby, z vyuctovaci faktury na Vasi maminku zisklate cenu za jednotku energie a mate prokazano.Nezapomente vypocitat z celkove plochy Vaseho bytu jen pomernou cast spotreby za kancelar - voditkem muze byt plocha kancelare v pomeru k plose celeho bytu.
Pristroje se nemusi nechat prepisovat ani neni nutne zarizovat smlouvu s maminkou.
Je mi jasné, že budu uplatňovat pouze část spotřeby podle plochy kanceláře a to bez DPH.
Jest-li Vám dobře rozumím, tak stačí jednou ročně z vyúčtovací faktury na mamku zaevidovat svou spotřebu a pak vypočítat poměrnou část na kancelář. Ještě mi však poraďte co bude sloužit jako doklad o zaplacení mé spotřeby mamce? Vedu DE.
Děkuji
výdajový doklad z pokladny nebo výpis z účtu že jste peníze poukázal mamince a doložíte fakturou za energii kde budete mít rozpočítáno tak jak je výše uvedeno.
Tak to bych tedy netvrdil, pracoviště využívané OSVČ k jeho činnosti a provozovna dle ŽZ jsou dva rozdílné pojmy. Daˇnový poradce mi jasně stanovil, co mohu uplatnit a co ne, případně do jaké výše, ale FÚ jsou na to dost alergické a alespoň u nás chodí na kopntrolu, zda to tak ve skutečnosti je.
Jako OSVČ mám sídlo v rod.domku, kde bydlím. Tam zpracovávám všechny doklady na počítači. Jinak mám dvě provozovny, které mám hlášené - jsou to restaurace lidově řečeno hospody bez vývařovny a tam probíhá pouze občerstvování. Veškeré papíry nosím domů a tam je zpracovávám.
Re: děkuji
>>>>>celkove plochy Vaseho bytu jen pomernou cast spotreby
>>>>>za kancelar - voditkem muze byt plocha kancelare v
>>>>>pomeru k plose celeho bytu.
>>>>>Pristroje se nemusi nechat prepisovat ani neni nutne
>>>>>zarizovat smlouvu s maminkou.
>>>>
>>>>Jeste bych doplnila info: prosim prectete si par.17
>>>>Zivnostenskeho zakona, pokud byste chtel do vydaju
>>>>zahrnovat pomerne casti energii, vznikne Vam
>>>>provozovna.
>>>
>>>Tak to bych tedy netvrdil, pracoviště využívané OSVČ
>>>k
>>>jeho činnosti a provozovna dle ŽZ jsou dva rozdílné
>>>pojmy. Daˇnový poradce mi jasně stanovil, co mohu
>>>uplatnit a co ne, případně do jaké výše, ale FÚ jsou
>>>na to
>>>dost alergické a alespoň u nás chodí na kopntrolu,
>>>zda
>>>to tak ve skutečnosti je.
>>Jako OSVČ mám sídlo v rod.domku, kde bydlím. Tam
>>zpracovávám všechny doklady na počítači. Jinak mám
>>dvě
>>provozovny, které mám hlášené - jsou to restaurace
>>lidově
>>řečeno hospody bez vývařovny a tam probíhá pouze
>>občerstvování. Veškeré papíry nosím domů a tam je
>>zpracovávám.
>
>V tom nevidím problém, o žádnou provozovnu,jak psáno
>výše nejde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 5. 2008 10:44
Prosím o pomoc. Jako OSVČ mám sídlo firmy v rodinném domku.
Nejsem však jediný majitel. Spolumajitelkou je moje mamka.
Ve svém bytě mám kancelář a chtěl bych si uplatnit částečně výdaje na elektriku, plyn atd.
Problém vidím v tom, že např. elektroměr a plynoměr máme společný a jsou zaevidovány na mamku (mamka podepisovala smlouvy). Takže faktury jsou vystaveny na mamku. Já mám pouze odečtové přístroje aby se dalo zjistit kolik mám mamce zaplatit za svou spotřebu. Prosím poraďte jak to mám řešit.
Musím si nechat na sebe přepsat přístroje? Nebo to jde nějak jinak. Např na základě nějaké smlouvy s mamkou a výdajových dokladů?
Opravdu se mi nechce obíhat instituce se žádostmi o přepsání smluv. Díky za radu