Dobrý den,
skutečností je, příjmy z příležitostného pronájmu movitých věcí se zahrnují do příjmů dle § 10 zákona o daních z příjmů (ZDPř) mezi tzv. "ostatní příjmy". Nutno poznamenat, že "příležitostnost" není nikde v daňovém právu definována, nicméně se domnívám, že Vámi popisovaný případ tomu odpovídá.
Dale platí, že úhrn příjmů dle § 10 odst. 1 písm. a) ZDPř, který nepřekročí 20 000 Kč za rok, je od daně z příjmů osvobozen. Rovněž se neuvádí do daňového přiznání. To, že jste měla zároveň příjmy ze závislé činnosti, na osvobození příležitostného příjmu nic nemění.
S přátelským pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2011 12:07
Dobrý den, zajímalo by mě jak zdanit (vyplnit do daňového přiznání) pronájem notebooku neziskové organizaci, která proběhla 5x za rok. Celkem pronájem dělal 8000Kč. V té době jsem byla zaměstnaná na pracovní poměr. V době, kdy jsem začala podnikat, tak jsem notebook již nepůjčovala. Jelikož jsem začala podnikat, vyplňuji daňové přiznání sama.
Na finančním úřadu mi řekly, abych to dala do paragrafu 10. Řekli mi, že těch 8000 musím zdanit. Nechápu proč, když částka nepřesáhla 20000Kč a všude se píše, že příležitostné příjmy do 20000 nepodléhají zdanění. Paní mi tvrdila, že když jsem měla příjem ze zaměstnání, tak to musím zdanit.
Můžete mi to prosím někdo vysvětlit? Děkuji