Re: vývoz zboží
Z § 30 ZDPH vyplývá, že DD při vývozu zboží je vývozní JSD, nyní nahrazeno VDD. V řádku 430 DAP by tedy měla být statistická hodnota z tohoto dokladu.
Netuším, jaký vliv má hmotnost na vykazování vývozu v DPH, ale je pravda, že na některých VDD není vůbec statistická hodnota vyčíslena (bývá to u dodávek pod určitý celní limit - hmotnostní nebo finanční) a pak s ohledem na § 100 ZDPH, z kterého nevyplývá jednoznačná vazba na daňové doklady, pouze povinnost vést evidenci pro daňové účely, nemáte jinou možnost, než použít účetní fakturu. Otázkou je, jaký použít kurz, protože v § 66 ZDPH není stanoven konkrétní den povinnosti přepočtu, na který by vázal §4/4. Přepočet u takto vyváženého zboží je tedy možné vykázat přepočtem, jaký máte pro tyto doklady stanovený ve směrnici tj.např. dnem vystavení faktury apod. MF dle neoficiálního výkladu toto připouští.
Ještě bych k tomu dodal, že hodnoty v ř. 430 nemají vliv na daňovou povinnost a pokud budete mít řádně prokázaný vývoz, pak není ze straný berňáku prakticky co doměřovat, obzvlášť při nejednoznačnosti této problematiky v zákoně.
Re: vývoz zboží
:-) díky za info, nám kopie VDD zatím poskytují zdarma, ale předpokldám, že "zpoplatnění" se rychle plošně rozšíří, to je ta naše povaha česká, za každou cenu se snažit na všem vydělat :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 5. 2008 10:46
Při vývozu zboží je daňovým dokladem např. potvrzený vývozní
doprovodný doklad.
Až do dubna jsem dostávala i seznam položek kde jsem měla uvedeny
specifikace čísla dokladu, hodnoty zboží atd.
Nyní mne informoval pracovník celnice, že to vůbec nepotřebuji
a má mi stačit první strana kde je pouze hmotnost.
Jaká hodnota má být uvedena na přiznání k DPH? Hodnota faktury
přepočtená celním kurzem ?
Moc děkuji za rady.