Re: podpůrčí doba
Já jsem moc neporozuměla tomu, co by se mělo "stihnout vyřídit"?
A proč vás před tu LPK předvolali? Jednalo se o invaliditě?
Obecně - vyčerpá-li se podpůrčí doba a přitom stále trvá neschopnost pracovat, jsou dvě možnosti: Buď se jedná o dlouhodobý stav, pak je vhodné např. požádat o invalidní důchod - to můžete klidně iniciovat sám, OSSZ je povinna s vámi sepsat žádost, požádáte-li o to. Druhou možností pak je, že jste sice dosud práce neschopen, ale dá se očekávat, že v dohledné době opět nabudete schopnosti pracovat. Pak je možné požádat o prodloužení podpůrčí doby příslušnou OSSZ. Pokud rozhodnou o prodloužení, udělají to obvykle na tři měsíce, pak můžete žádat opakovaně. Podpůrčí dobu lze takto prodloužit maximálně o rok.
Na vašem místě bych nečekala, že vám někdo řekne, co máte dělat, jim je to úplně jedno. Aktivitu asi budete muset vyvinout sám. Poradila bych se se svým ošetřujícím lékařem, jak vaše vyhlídky vidí on, a pak bych se rozhodla, co dál. Tu žádost o prodloužení podpůrčí doby bych dávala nejdřív tak na přelomu června a července, žádost o důchod co nejdřív, jestli se pro ni rozhodnete.
>>dobrý den.28.7 2008 mi končí podpůrčí doba.Dnes 20.5
>>2008 jsem byl u lékaře LPK...nikdo mi neřekl zda mám
>>podávat nějakou žadost o prodloužení podpůrčí
>>doby...nebo co mám vlastně dělat?LPK lékař mi jen řekl
>>že se to
>>snad stihne vyřídit,že jsou pošty pomalé...a další
>>kontrolu u oš.lékaře mám až 27.6 2008 což je 1.měsíc
>>před
>>koncem podpůrčí doby?Co mám tedy dělat?Mám čekat na
>>nějaké vyjadření a až potom se podává žadost o
>>prodloužení podpůrčí doby?jake jsou postupné kroky?jak
>>to
>>je?děkuji.
>***
>Já jsem moc neporozuměla tomu, co by se mělo "stihnout
>vyřídit"?
>A proč vás před tu LPK předvolali? Jednalo se o
>invaliditě?
>
>Obecně - vyčerpá-li se podpůrčí doba a přitom stále
>trvá neschopnost pracovat, jsou dvě možnosti: Buď se
>jedná o dlouhodobý stav, pak je vhodné např. požádat o
>invalidní důchod - to můžete klidně iniciovat sám, OSSZ
>je povinna s vámi sepsat žádost, požádáte-li o to.
>Druhou možností pak je, že jste sice dosud práce
>neschopen, ale dá se očekávat, že v dohledné době opět
>nabudete schopnosti pracovat. Pak je možné požádat o
>prodloužení podpůrčí doby příslušnou OSSZ. Pokud rozhodnou o
>prodloužení, udělají to obvykle na tři měsíce, pak
>můžete žádat opakovaně. Podpůrčí dobu lze takto prodloužit
>maximálně o rok.
>
>Na vašem místě bych nečekala, že vám někdo řekne, co
>máte dělat, jim je to úplně jedno. Aktivitu asi budete
>muset vyvinout sám. Poradila bych se se svým
>ošetřujícím lékařem, jak vaše vyhlídky vidí on, a pak bych se
>rozhodla, co dál. Tu žádost o prodloužení podpůrčí doby
>bych dávala nejdřív tak na přelomu června a července,
>žádost o důchod co nejdřív, jestli se pro ni
>rozhodnete.
....
dobrý den..u mě se zcela jistě jedná o druhou možnost..tedy že jsem dosud práce neschopen ale v dohledné době se dá očekávat že nabudu schopnost pracovat...jsem totiž po operaci obou ramen ,samozřejmě postupně nejprve pravé,pak jsem 4 a půl měsíce pracoval a ted v únoru jsem podstoupil operaci levého ramene.vzhledem k tomu že s pravým ramenem jsem byl prace neschopen 8 měsíců tak předpokládám že s levým ramenem to bude obdobné.No a příslušný úřad mi tu neschopnost pracovat spočítal dohromady a přišel mi dopis že 28.7 2008 mi končí podpůrčí doba,tak jsem ten dopis odnesl oš.lékaři a ten mě pozval na 20.5 2008 do ordinace kde byl lékař LPK,ten mě vyšetřil na všechno se ptal a pak mi řekl že se to snad všecho stihne vyřídit včas protože to na poštách trvá,tudíž se domnívám že tu mou zpravu někam poslal(nevím ale kam),o invalidní důchod se teda jednat nebude...tak právě ted nevím co dělat,protože nevím zda mám čekat na nějaké vyjádření nebo mám podat žádost o prodloužení podpůrčí doby a nebo mám počkat až pujdu na další normalní kontrolu k oš.lékaři a ten mi řekne co dělat a to je až 27.6 2008.což je jen 1 měsíc před vypršením podůrčí doby a strašně nerad bych od 28.7 2008 nedostaval nemocenske dávky takže nechci neco zanedbat...jak to tedy je? mužete ještě jednou poradit?děkuji.
Že by poště dlouho trvalo něco doručit, v tom asi problém nebude, vždyť mají i na svých autech "Dnes podáte, zítra dodáme" :-)). To spíš na těch ouřadech jim trvá, než něco vyřídí. Když tedy myslíte, že na důchod to není, zajděte si na OSSZ a požádejte tam o prodloužení podpůrčí doby. Oni si vyžádají posudek a rozhodnou. Ještě bych s tím ale tak měsíc počkala, klidně až na tu další kontrolu u lékaře - vždyť ještě na začátku srpna dostanete dávky za většinu července. Jestli vám dávky prodlouží, udělají to tak, aby výplata navázala tam, kde podpůrčí doba skončila, klidně i zpětně.
...
Na invalidní důchod jsem ani nepomyslel...potřebuji jen prodloužit podůrčí dobu a myslím že prodloužení o 3.měsíce tedy do 28.10.2008 bude dostačující k tomu abych se doléčil a mohl začít pracovat.Takže myslíte že to mám udělat tak že mám v klidu počkat do příští kontroly u oš.lékaře což bude 27.6.2008 a až po té kontrole mám zajít na OSSZ a požádat tam o prodloužení podpůrčí doby?Nebude to přeci jen pozdě když do konce podpůrčí doby budou zbývat 4 týdny?
Určitě pozdě nebude, nebojte. V praxi se setkávám spíš s tím, že si zaměstnanci žádají až po vyčerpání, a prodloužení bývá se zpětnou platností - tak, aby navazovalo na skončení výplaty dávek. Rozhodování obvykle trvá do 30 dnů. Ke zdržení dochází jen tehdy, když je OSSZ příslušná k rozhodování (to je podle sídla zaměstnavatele) v jiném okrese než bydliště zaměstnance(tam je příslušná posudková komise). Pak chvíli trvá, než si napíšou ty dopisy... :-))
...
Dobrá tedy.A poslední věc na kterou se chci zeptat...když tedy si podám tu žádost o prodlouženi podpůrčí doby a nestihne se to v mém případě vyřešit do 28.7 2008 kdy mi skončí podpůrčí doba tak se stane co?Do té doby než se ta žádost vyřídí bych byl bez nemocenských dávek a nemocenské dávky by mi byly doplaceny zpětně,později po vyřízení žadosti?Takže bych o žádné peníze přijít neměl?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2008 18:25
dobrý den.28.7 2008 mi končí podpůrčí doba.Dnes 20.5 2008 jsem byl u lékaře LPK...nikdo mi neřekl zda mám podávat nějakou žadost o prodloužení podpůrčí doby...nebo co mám vlastně dělat?LPK lékař mi jen řekl že se to snad stihne vyřídit,že jsou pošty pomalé...a další kontrolu u oš.lékaře mám až 27.6 2008 což je 1.měsíc před koncem podpůrčí doby?Co mám tedy dělat?Mám čekat na nějaké vyjadření a až potom se podává žadost o prodloužení podpůrčí doby?jake jsou postupné kroky?jak to je?děkuji.