Re: OČR
jenom připomínám, že o nutnosti ošetřování dítěte nerozhoduje účetní, ale lékař:
Ošetřující lékař rozhodne o vzniku potřeby ošetřování nebo péče (dále jen "potřeba ošetřování"), jestliže vyšetřením zjistí, že
fyzická osoba, která jinak pečuje o dítě mladší 10 let, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c) nebo porodila, a proto nemůže o toto dítě pečovat.
A není náhodou v zákoně, že nárok na OČR je u zdravého dítěte do 10 let, pokud o něj nemůže pečovat osoba, která o něj jinak pečuje? Takže pokud se jedná o dítě do 10let, tak přeci není možné OČR "neuznat".
A čím v zákoně to odmítnutí odůvodníte? O věkové hranici 3 roky jsem tam nikde nic nečetla.
Zákon říká, že na podporu má nárok ten, kdo pečuje o dítě mladší než 10 let, jestliže osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla nebo má nařízenou karanténu. Nezkoumá se, je-li dítě zdravé nebo nemocné, jestli chdí do školy nebo do školky. Podstatný je věk do 10 let a nemoc matky.
No tak jak vidíte, tak například zaměstnanec z dotazu chodí do práce, tedy v době, kdy on je v práci o dítě jinak pečuje matka, která momentálně nemůže, a proto zaměstnanec potřebuje omluvenku z práce. Nevím, kde bydlíte ani jak staré máte děti, ale například já bych svoji prvňačku do školy samotnou nepustila a zrovna tak bych ji nenechala jezdit samotnou po kroužkách. Pokud škola začíná ve čtvrt na devět a končí mezi dvanáctou a druhou, dost těžko by se zaměstnanec s normální pracovní dobou mohl rozkrájet, aby děti zvládl vodit a vyzvedávat. A ono určitě ne náhodou v těchto situacích potkávám stále stejné rodiče, tedy buď matky nebo otce, ale nestřídají se, jednou je v jednu před školou ten, podruhé onen.
Je naprostý nesmysl, aby bylo vystaveno OČR při kterém by dítě, na které je OČR vystaveno , chodilo do školy!! Dítě by muselo být doma ať už nemocné nebo zdravé, to je věc rozhodnutí lékaře. Ale nemůžete mít OČR na vodění dítěte do školy a ze školy. To už by byl úplný kocourkov a snad bych i začala fandit Julínkově reformě, protože tohle by opravdu bylo zneužívání nemocenských dávek. Protože kdyby neměli druhé dítě, tak buď by byla paní doma bez jakýchkoliv dávek, nebo oba v práci a na vodění dítěte by si museli někoho sjednat a zaplatit když nemůže chodit samo.
Myslím, že jsme problém zjednodušily na vodění do školy. Jenomže dítě, které má matku na mateřské, tak pravděpodobně nechodí do družiny a ne každé dítě je zralé na to, aby dostalo klíč na krk a celé odpoledne bylo samo doma nebo se potulovalo na ulici. Navíc se ta situace musí často řešit ze dne na den. Vím, že většina zaměstnavatelů v takové chvíli vyjde zaměstnanci vstříc a dá dovolenou, ale ze zdejší diskuze víme, že některý zaměstnavatel pro něj neudělá nic, co mu zákon vyloženě nenařizuje.
Osobně bych byla také pro volno bez náhrady mzdy, ale pokud zákon umožňuje OČR, tak to respektuji.
jenže to je právě ten paradox, že lékař vystaví OČR - tak přece MÚ neví, zda dítě vodí do školy nebo je s ním doma, ta má OČR a může jedině konzultovat s OSSZ (viz má předchozí odpověď), ale sama od sebe přece nemůže něco neplatit, pokud k tomu nemá pádný důvod
odpovědnost a případný postih by měl dostat lékař - určitě ne MÚ
to je to samé, jako kdyby člověk dostal neschopenku a MÚ určovala, zda opravdu je nemocný nebo jen "nemocný" a fláká se doma a bezdůvodně mu ji neproplatila
Ale v zákoně není psané, že by dítě NESMĚLO chodit do školy. Ale holt škola o něj pečuje nějaké čtyři-pět hodin, je potřeba zajistit péči i v té ostatní době, zákon to umožňuje. To, že zaměstnavatel s jakýmkoli zákonem nesouhlasí, mu ještě nedává volbu ho nedodržovat a svévolně krátit zaměstnance na jejich právech.
Ano, jenže to by mělo řešit něco jiného - jinak "ošetřování člena rodiny" naprosto ztrácí smysl. Vodění dítěte do školy není ošetřování. A tatínek po dobu, kdy je dítě ve škole, čte noviny za peníze z nemocenského pojištění, fajn a na postižené a opravdu nemocné teda uděláme sbírku, nebo by nemocným pracujícím mohli v konečné fázi neplatit třeba každý sudý týden.
Tento tatínek mi OČR od lékaře nedonesl. Pouze se informoval a já jsem mu řekla, že na zdravé dítě není nárok. On totiž ještě chodil 2dny do práce a jeden den chtěl zůstat doma a další den jet pro manželku s dítětem do porodnice. Na tento den vím, že má nárok na nezbytně nutnou dobu.
Nechci se svámi přít o to zda je nárok na OČR na zdravé dítě i v jiné situaci, než popisujete. Vycházím jen z výkladu zákona, který uvádí:
Podpora při ošetřování člena rodiny náleží zaměstnanci (muži nebo ženě), který nemůže pracovat, poněvadž musí
1. ošetřovat nemocné dítě mladší než 10 let, nebo
2. pečovat o dítě mladší než 10 let z toho důvodu, že a) dětské výchovné zařízení, v jehož péči dítě jinak je, nebo škola, do které chodí, byly uzavřeny z nařízení příslušných orgánů, nebo
b) dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči dětského výchovného zařízení nebo docházet do školy, nebo
c) osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, nebo jí byla nařízena karanténa (karanténní opatření), a proto nemůže o dítě pečovat (jako onemocnění se považuje pro tyto účely též porod ženy, která jinak pečuje o zaměstnancovo dítě mladší než 10 let a která z tohoto důvodu nemůže o dítě pečovat)
Já si myslím , že OČR nemůže být na zdravé dítě, které chodí do školy, OČR na zdravé dítě může být proto, že ten, kdo o něj pečuje je nemocný jen v případě, že se o ně celodenně stará. To by bylo fakt padlý na hlavu, aby při OČR odvedl dítě do školy, pak si dal placenýho šlofíka a pak zas přivedl dítě ze školy. To odporuje významu ošetřování člena rodiny - to by už bylo hlídání člena rodiny. Ono pak už by se přece nerozlišovalo, jestli jde o prvňáka nebo čtvrťáka (do 10 let) - takovému účelu přece tato dávka nemocenského pojištění přece nemůže sloužit.
Vžijte se do situace ty mámy, která ráno odvedla dítě do školy a v poledne si vesele odrodila a volá tátovi, že má vyzvednout to starší dítě, protože ona to tedy rozhodně nestihne. On jí řekne: "Škoda, zůstane ve škole, samotného ho domů nepustí a já si o dovolenou včas nezažádal."
No ale v zákoně není nic ani o tom, že se nemocná osoba musí o dítě CELODENNĚ starat, ani že dítě do 10 let NESMÍ CHODIT DO ŠKOLY. Prostě osoba, která o dítě pečuje - ráno ho budí, dává mu najíst, dohlédne, aby se řádně umylo a obléklo, odvede ho do školy, poté ho ze školy vyzvedne a opět o něj pečuje - třeba ho vodí na kroužky nebo s ním jde ven, udělá s ním úkoly... onemocní a nemůže toto všechno dělat, tak si může zaměstnanec nechat napsat OČR. To mu vypíše lékař a mzdovka už nemá právo přidávat si nějaké další svoje podmínky nad rámec zákona.
Jo, a MMCH podle zákona o veřejném zdravotním pojištění se za osobu řádně a celodenně pečující o dítě považuje též osoba, jejíž dítě dochází do školy, takže (celodenní) péče o dítě a docházka do školy se vzájemně nevylučují ;o)
Přece ale nejde o to, co si kdo myslí, ale to, co říká zákon.Ještě přímo ze zdroje mpsv:
Porod dítěte je výjimečnou situací, která s sebou přináší starosti, kdo se postará o starší děti, ale i kdo pomůže matce v prvních dnech po porodu. Zákon na tyto situace pamatuje a umožňuje manželovi (druhovi) nebo jinému členu rodiny, který žije s matkou ve společné domácnosti, vzít si pracovní volno a po tuto krátkou dobu čerpat OČR.OČR je dávkou nemocenského pojištění, má na ní tudíž nárok jen osoba, která se účastní nemocenského pojištění. KDO MÁ NA OČR NÁROK?
Na OČR má nárok člen rodiny, který žije s matkou ve společné domácnosti (nejčastěji otec dítěte), který po dobu Vašeho pobytu v porodnici a prvních dnech po příchodu domů bude pečovat o starší děti, je-li tento člen rodiny nemocensky pojištěn. Nárok na OČR vzniká pouze, jsou-li děti, o které se bude člen rodiny nárokující OČR starat, mladší 10 let. Na OČR má nárok i manžel, druh, člen rodiny žijící s ženou ve společné domácnosti, který ženě bude pomáhat v prvních dnech po porodu.
Poznámka: Za druha je považován muž žijící se ženou ve společné domácnosti nejméně po dobu 3 měsíců.
Zdroj: www.mpsv.cz, www.cssz.cz
Prosím Vás, mně to takový nárok ale také přijde postavený na hlavu. Zaprvé se mně nelíbí tvrzení (i když přímo z mpsv), že na OČR má nárok i manžel nebo druh, který ženě bude pomáhat v prvních dnech po porodu. Podle mého názoru by mu měl lékař předepsat OČR na ošetřování manželky (nebo dítěte) pouze tehdy, pokud tato je natolik nemocná, že se nemůže o sebe a o dítě postarat. Chápu, že žena, která se vrátí z porodnice uvítá, že s ní může být partner doma, ale přece jen nejde o situaci, kdy je fakt nemocná a ošetřující tudíž má nárok na uhrazení ošetřování z nemocenského pojištění.
Ještě více mně ale přijde nemožné, aby otec školního dítěte (nebo i školkového) žádal ošetřování na to dítě, když je manželka v porodnici. I kdyby byla doma nezaměstnaná a onemocněla, tak by na to dítě nemohl ošetřovačku žádat, když by dítě bylo zdravé. To by mohl žádat na ni, ale ne na dítě. Vždyť toho by mohla využívat úplně KAŽDÁ rodina, i ta, kde jsou zaměstnaní oba rodiče a mají školní děti. Jen si to představte - děcka chodí do školy, matka onemocní, ale ne tak, aby její nemoc vyžadovala ošetřování jinou osobou. Ovšem otec si požádá o ošetřovačku na školní dítě, protože matka je nemocná a dostane ji. To se Vám zdá v pořádku a normální? Copak on v průběhu dne o to dítě pečuje?
Jsem ráda, že nejsem se svým názorem sama. Taky už nemám malé děti a pamatuju dobu, kdy jsme měly OČR 3 dny, pouze odbory mohly prodloužit na 6 dní. Dnes je 9 dní samozřejmostí a ještě se vymýšlí, jak co nejvíc využít i na případy, kdy dítě nemocné není. Ale náhodou musí to být super vědět, že mohu mít OČR, odvést dítě do školky za pěkně zase třeba zalehnout a peníze mít pod polštářem.
Zákony jsou takové jaké jsou - pokud vystaví lékař OČR, tak přece nebude MÚ zjišťovat, zda potřeba OČR je opravdu nutná (nepřísluší jí to, aby něco takového zjišťovala - naštěstí). To by měly být prováděny kontroly u lékařů a popř. je pokutovat za to, že OČR, ale také neschopenky vydávají neoprávněně. Také s některými zákony nesouhlasím, ale musím je ctít, protože je to tak odsouhlasené.
Ještě k tomuto případu - pokud dostanu OČR, toho člověka ani neznám, tak nevím, zda s dítětem byl doma nebo ho odváděl do školky.
Věřím tomu, že pokud bychom každá z nás dala dotaz (s poznámkou, že dítě vodí do školky) na své OSSZ a pak porovnaly odpovědi, tak budou rozdílné.
Jasně, já bych taky nezkoumala co a jak, když mu doktor OČR dá. Ale řeč je o tom, zda to vůbec možné je a pokud je, pak je to skutečně špatné, protože jestli tohoto rodiče využívají a nechávají si takovou věc hradit z nemocenského pojištění, pak se nedivte Julínkovi, že musí škrtit. Vám se zdá normální uvažování: já děcko nepustím samotné do školy a proto musím zůstat doma a vy mně to nahraďte ze společného nemocenského pojištění?
Je to trošku jinak, jemu ještě lékař OČR nevystavil, viz příspevky od Liběny, byl se jen informovat. Já bych mu také řekla, že nárok nemá. Může si vzít den dovolené. OČR = ošetřování člena rodiny! Tady nikdo ošetřovat nepotřebuje, jsou školní družiny a jistě by dítě, i když jinak do ní nechodí, na ten jeden den vzali. Dávky by se neměli zneužívat!!!!!!
Nechápu, proč Vaše výstižná a stručná odpověď zhruba před 24 hodinami nestačila. Neumím si zvyknout na tyhle debaty,to mě zde vadí, že si to mnozí nepřečtou od začátku a jsou schopní rozvíjet perpetuum mobile...A když chci kolikrát někomu odpovědět, prostě mě to nepustí přes hlášku ,že to má již 2000 ! znaků, a u podobných diskuzí to nevadí ? To nechápu. :-(
Paní Jiřino, když chcete odpovědět a při psaní odpovědi je už nad Vaší odpovědí několik příspěvků, tak Vás program upozorní, že už už je překročeno 2 000 znaků. Toto lze vyřešit tím, že vymažete libovolné množství předchozích odpovědí. Nejprve označíte text myší stlačením tlačítka myši na začátku textu a za stálého držení tlačítka myší tažením myši až do místa konce textu, který chcete označit. Pak takto označený text (modře zvýrazněný) smažete stiskem tlačítka Delete. Tím získáte prostor pro Váš příspěvek a můžete obsáhle odpovědět. Já jsem například při této své odpovědi vymazal tímto způsobem všechny předešlé odpovědi, kromě té Vaší poslední a získal tak prostor pro tento můj obsáhlý příspěvek. Můžete např. při své odpovědi smazat všechny předešlé příspěvky a tím zůstane zobrazen jen Váš poslední příspěvek. Možná to co píšu je Vám naprosto jasné, a já se jen z Vašeho příspěvku domníval, že nevyužíváte při odpovědích možnosti mazání předchozích příspěvků při překročení 2 000 znaků.
V tom případě se omlouvám a můj příspěvek by byl bezpředmětný.
tku a jsou schopní rozvíjet perpetuum mobile...A
>>když chci kolikrát někomu odpovědět, prostě mě to
>>nepustí přes hlášku ,že to má již 2000 ! znaků, a u
>>podobných diskuzí to nevadí ? To nechápu. :-(
>
>Paní Jiřino, když chcete odpovědět a při psaní
>odpovědi je už nad Vaší odpovědí několik příspěvků, tak Vás
>program upozorní, že už už je překročeno 2 000 znaků.
>Toto lze vyřešit tím, že vymažete libovolné množství
>předchozích odpovědí. Nejprve označíte text myší
>stlačením tlačítka myši na začátku textu a za stálého držení
>tlačítka myší tažením myši až do místa konce textu,
>který chcete označit. Pak takto označený text (modře
>zvýrazněný) smažete stiskem tlačítka Delete. Tím získáte
>prostor pro Váš příspěvek a můžete obsáhle odpovědět.
>Já jsem například při této své odpovědi vymazal tímto
>způsobem všechny předešlé odpovědi, kromě té Vaší
>poslední a získal tak prostor pro tento můj obsáhlý
>příspěvek. Můžete např. při své odpovědi smazat všechny
>předešlé příspěvky a tím zůstane zobrazen jen Váš
>poslední příspěvek. Možná to co píšu je Vám naprosto jasné,
>a já se jen z Vašeho příspěvku domníval, že
>nevyužíváte při odpovědích možnosti mazání předchozích příspěvků
>při překročení 2 000 znaků.
>V tom případě se omlouvám a můj příspěvek by byl
>bezpředmětný.
Laďo, moc děkuji za vysvětlení. O tom mazání předch.příspěvků
mě už kdysi někdo poučil,takže jsem mazala . Mazala jsem ale tak, abych ještě pochopila aspon ze zkratek sloˇv ,které mi zůstaly pochopila o co šlo, kdyby ještě byla nějaká reakce. Ale nebaví mě to a kolikrát ani to nepomohlo :-) Jestli můžete, poraďte mi ještě takovou určitě maličkost, ale pro mě nepochopitelnost, jak někdo u stejného stromu odpovědi pokračuje v odpovědích, ale pod dalším novým názvem. Víte, teprve nedávno jsem po letech přišla na to, proč je něco zelené a něco modré. TO mi tedy dlouuuuho nedošlo .-))).
Nový název odpovědi
Když zvolíte nabídku odpovědět, tak se vám zobrazí okno se Zprávou, ve které jsou zobrazeny předchozí příspěvky a pod ně Vy píšete svoji odpověď, nebo příspěvky nebo jejich část smažete a místo nich píšete svoji odpověď.
V okně je kromě Zprávy zobrazen Nadpis. Vy se můžete kliknutím myší přesunout i do nadpisu a ten můžete přepsat nebo smazat a napsat nový. Já teď např. ve své odpovědi smazal nadpis Re: OČR a uvedl nadpis: Nový název odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2008 9:53
Mám dotaz - manželka je v porodnici a manžel se dožaduje OČR na dítě, které již chodí do školy a není nemocné. Pracuje na jednu směnu a tudíž jsem mu OČR neuznala. Je to v pořádku. Je to zatím první případ, kdy manžel chce OČR na toto druhé dítě s tím, že manželka je v porodnici a tudíž nemá kdo být s druhým dítětem.
Děkuji