Re: počítačový technik a přestávky v prá
je třeba, abyste měla k § 88+89 ZP výklad
v mém ZP s výkladem se mj. píše (je to asi na 4 stránkách)
- pro práci s počítačem - zajistit na ochranu zraku filtr před monitor nebo obrazovku s již zabudovaným filtrem
dále je tam odkaz na bezpeč. přestávky , kterou stanoví směrnice ES z 29.5.1990 - zásady této směrnice jsou nyní obsaženy v novém nař. vlády (není uvedeno podrobněji).
práce u obrazovky musí být přerušována bezpečnostními přestávkami
nebo změnami činnosti, které by snížily prac. zatížení vyplývající z použití obrazovky
přestávky v práci nebo změna činnosti v délce 5 - 10 min. po každých 2 hod. práce
dále je doporučení, aby alespoň v 1 přestávce bylo zařaz. několik kompenzačních cviků ke zvýšení účinku aktivního oddechu a předcházení bolestem a zdrav. potížím - o kouření (jako podpůrném prostředku) se nehovoří...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2008 13:54
Ve firmě pracuje jeden počítačový technik, který neustále odbíhá kouřit. Po několika upozorněních mi řekl, že on má nárok na 5 min . přestávku každou hodinu, protože pracuje na počítači a kouká pořád na monitor. Hledala jsem to v zákoníku práce, ale nenašla. Poraďte kde to mám hledat.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Jana