Služba do 3.země, vývoz cizího zařízení

• (neregistrovaný)

21. 5. 2008 14:49

Naše firma firmě ze Slovenska provedla změnu na zařízení, toto zařízení k nám bylo doručeno na naše náklady (součástí naší ceny za služby) a následně po jeho změně bylo vyvezeno do Malajsie. My jsme oné firmě z Malajsie vyfakturovali součástky, které jsme do zařízení přidali. Jelikož jsme nebyli vlastníky zařízení, tak vývozní dokumenty si vyřizovala slovenská firma, mám kopii jejich JSD a přepravního listu. Jak tuto skutečnost uvést do DPH - uvést do vývozu s kopií JSD Slováků?

Dále Malajské firmě fakturujeme zvlášť služby provedené na zařízení dovezeného ze Slovenska, služby provedeny u nás v ČR a následně na montáž a hlavně školení jejich zaměstnanců jel náš zaměstnanec, tuto službu jim také fakturujeme zvlášť. Jaké § pro osvobození uvést, když se jedná o třetí zemi?

Pro pochopení: firmy ze Slovenska a Malajsie jsou součástí nadnárodního koncernu, který rozhodl o přesunu výroby, tj. zařízení, které jsme původně vyrobili a dovezli na Slovensko se muselo přebudovat, aby vyhovovalo podmínkám v Malajsii.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 5. 2008 13:38

Marek (neregistrovaný)

Re: Služba do 3.země, vývoz cizího zaříz
      Takový vývoz jsou povinni ve svém daňovém přiznání uvést Slováci, Vás se tato transakce v DPH vůbec nedotkne - jak jste uvedla, nejste vlastnikem. Vývozem se totiž rozumí výstup zboží z území EU, nikde není napsáno, že Slovák nemůže přemístit zboží do Čech za účelem jeho úpravy a následně vyvézt mimo EU - sám, formou přímého nebo nepřímého zastoupení. Pokud je zboží přemístěno za účelem jeho dalšího vývozu z JČS, nevzniká ani povinnost přiznat daň z přemístění obchodního majektu (náš zákon to řeší v § 13/7, Slováci to musí mít stejně, jsou vázání 6. direktivou).
      Nerozumím, proč Malajské firmě účtujete pouze součástky do zařízení a nikoli službu - práce na movité věci, protože pouhé dodání součástek je dodání zboží s místem plnění v tuzemsku dle § 7 ZDPH a je to s CZ DPH. U služby práce na věci movité byste mohli využít § 67/2 ZDPH a fakturovat bez DPH jako osvobozené plnění.
      Další služby:
      Montáž v Malajsii je služba práce na věci movité s místem plnění mimo ČR - tedy v Malajsii dle § 10/4/c, fakturujete bez DPH.
      Zaškolení zaměstnanců v Malajsii je služba vzdělávací dle § 10/4/a je místem plnění místo, kde je služba poskytnuta - tedy Malajsie, opět fakturujete bez DPH.

• 18. 6. 2008 15:14

Vlasta (neregistrovaný)

*** moc děkuji za vyčerpávající odpověď, omlouvám se, že odpovídám, až s takovým zpožděním, ale řešila jsem mezi tím jiné věci. Nyní přichází DPH za květen, takže jsem se k tomu vrátila.

Vše se fakturovalo zvlášť protože na vše byly na žádost Majalců nabídky a objednávky, tedy v globálu se jedná o to, že zařízení jsme si dovezli ze SLovenska do ČR, kde jsme provedli požadovanou úpravu tak, aby se zařízení dalo použít v podmínkám Malajsie a fakturováno zvlášť:
      1) zaškolení zamětnanců v Malajsii - dala jsem § 10/4/a
      2) změna ovládání zařízení z levé na pravou stranu - §10/5 (práce provedeny v ČR, zařízení prokazatelně dovezeno k nám ze SR a od Slovaků mám kopii JSD a přepravního listu, tj. zařízení opustilo ČR)
      3) použité součástky - dala jsem § 10/5 dle bodu 2 (neuplatnila jsem CZK daň)
      4) doplnění zařízení o možnost použití jiného plynu - dala jsem §10/5 dle bodu 2

V konečném důsledku všechny 4 faktury účtuji na služby - kromě školení byli zbylé uskutečněny v ČR, ale do ČR zařízení dovezeno se SR a po úpravách dovezeno SR firmou do Malajsie.

Prosím soulasíte se mnou? Takovéto zapeklitosti mi v práci vymýšlejí furt ... a to nemluvím o tom, že část služeb se účtovala v rámci jejich budgetu přímo jim na Slovensko ... uf

• 19. 6. 2008 15:35

Marek (neregistrovaný)

Zdravím Vás, taky jsem teď pořád busy a Vaše starosti chápu, u nás vznikaj občas taky pěkný šmodrchance...
      1) souhlas
      2) práce na movité věci ano, fakturujete ale osobě ze 3.země - osvobodíte za splnění podmínek §67/2, §10/5 je pro EU plátce
      3) pokud jsou součástky součást služby (vychází to ze smlouvy a jen se kvůli ocenění fakturují zvlášť - pak opět § 67/2 bez DPH
      4) práce na movité věci opět § 67/2

• 19. 6. 2008 15:41

Vlasta (neregistrovaný)

Ještě jednou díky moc, zachránil jste mě -)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).