Re: Služba do 3.země, vývoz cizího zaříz
Takový vývoz jsou povinni ve svém daňovém přiznání uvést Slováci, Vás se tato transakce v DPH vůbec nedotkne - jak jste uvedla, nejste vlastnikem. Vývozem se totiž rozumí výstup zboží z území EU, nikde není napsáno, že Slovák nemůže přemístit zboží do Čech za účelem jeho úpravy a následně vyvézt mimo EU - sám, formou přímého nebo nepřímého zastoupení. Pokud je zboží přemístěno za účelem jeho dalšího vývozu z JČS, nevzniká ani povinnost přiznat daň z přemístění obchodního majektu (náš zákon to řeší v § 13/7, Slováci to musí mít stejně, jsou vázání 6. direktivou).
Nerozumím, proč Malajské firmě účtujete pouze součástky do zařízení a nikoli službu - práce na movité věci, protože pouhé dodání součástek je dodání zboží s místem plnění v tuzemsku dle § 7 ZDPH a je to s CZ DPH. U služby práce na věci movité byste mohli využít § 67/2 ZDPH a fakturovat bez DPH jako osvobozené plnění.
Další služby:
Montáž v Malajsii je služba práce na věci movité s místem plnění mimo ČR - tedy v Malajsii dle § 10/4/c, fakturujete bez DPH.
Zaškolení zaměstnanců v Malajsii je služba vzdělávací dle § 10/4/a je místem plnění místo, kde je služba poskytnuta - tedy Malajsie, opět fakturujete bez DPH.
*** moc děkuji za vyčerpávající odpověď, omlouvám se, že odpovídám, až s takovým zpožděním, ale řešila jsem mezi tím jiné věci. Nyní přichází DPH za květen, takže jsem se k tomu vrátila.
Vše se fakturovalo zvlášť protože na vše byly na žádost Majalců nabídky a objednávky, tedy v globálu se jedná o to, že zařízení jsme si dovezli ze SLovenska do ČR, kde jsme provedli požadovanou úpravu tak, aby se zařízení dalo použít v podmínkám Malajsie a fakturováno zvlášť:
1) zaškolení zamětnanců v Malajsii - dala jsem § 10/4/a
2) změna ovládání zařízení z levé na pravou stranu - §10/5 (práce provedeny v ČR, zařízení prokazatelně dovezeno k nám ze SR a od Slovaků mám kopii JSD a přepravního listu, tj. zařízení opustilo ČR)
3) použité součástky - dala jsem § 10/5 dle bodu 2 (neuplatnila jsem CZK daň)
4) doplnění zařízení o možnost použití jiného plynu - dala jsem §10/5 dle bodu 2
V konečném důsledku všechny 4 faktury účtuji na služby - kromě školení byli zbylé uskutečněny v ČR, ale do ČR zařízení dovezeno se SR a po úpravách dovezeno SR firmou do Malajsie.
Prosím soulasíte se mnou? Takovéto zapeklitosti mi v práci vymýšlejí furt ... a to nemluvím o tom, že část služeb se účtovala v rámci jejich budgetu přímo jim na Slovensko ... uf
Zdravím Vás, taky jsem teď pořád busy a Vaše starosti chápu, u nás vznikaj občas taky pěkný šmodrchance...
1) souhlas
2) práce na movité věci ano, fakturujete ale osobě ze 3.země - osvobodíte za splnění podmínek §67/2, §10/5 je pro EU plátce
3) pokud jsou součástky součást služby (vychází to ze smlouvy a jen se kvůli ocenění fakturují zvlášť - pak opět § 67/2 bez DPH
4) práce na movité věci opět § 67/2
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 5. 2008 14:49
Naše firma firmě ze Slovenska provedla změnu na zařízení, toto zařízení k nám bylo doručeno na naše náklady (součástí naší ceny za služby) a následně po jeho změně bylo vyvezeno do Malajsie. My jsme oné firmě z Malajsie vyfakturovali součástky, které jsme do zařízení přidali. Jelikož jsme nebyli vlastníky zařízení, tak vývozní dokumenty si vyřizovala slovenská firma, mám kopii jejich JSD a přepravního listu. Jak tuto skutečnost uvést do DPH - uvést do vývozu s kopií JSD Slováků?
Dále Malajské firmě fakturujeme zvlášť služby provedené na zařízení dovezeného ze Slovenska, služby provedeny u nás v ČR a následně na montáž a hlavně školení jejich zaměstnanců jel náš zaměstnanec, tuto službu jim také fakturujeme zvlášť. Jaké § pro osvobození uvést, když se jedná o třetí zemi?
Pro pochopení: firmy ze Slovenska a Malajsie jsou součástí nadnárodního koncernu, který rozhodl o přesunu výroby, tj. zařízení, které jsme původně vyrobili a dovezli na Slovensko se muselo přebudovat, aby vyhovovalo podmínkám v Malajsii.