Re: Dobropis v DE
Dobropis se chová jako faktura s mínusovým znaménkem. Takže stejně jako odvádíte DPH na základě faktury a nikoliv na základě příjmového dokladu až při úhradě, tak je taky dobropis dostatečným dokladem pro DPH. Výdajový doklad jste vystavovat v r. 2007 neměla, doufám, že to nebyla tak významná částka, aby to v DE ovlivnilo daň z příjmu.
Re: Dobropis v DE
Něco jsem si ještě pročetla a začínám to chápat.Měla jsem zaúčtovat dobropis s datem doručení a teprve v tom momentě bych to dostala do DPH. To jsem neudělala, v DPH jsem to neměla, tak jsem si podle nápovědy programu (špatně jsem ji pochopila) zaúčtovala pokladní doklad. A teď řeším, když jsem dobropis doručila v lednu a započítala ho už do prosince, to by mělo být DPH vlastně až v 1.Q 2008,že? Může po nás FÚ vymáhat nějaký úrok nebo penále??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 5. 2008 7:05
Prosím Vás o radu,jsem začínající účetní a nevím si rady.Vedu daňovou evidenci. Omylem jsem vystavila v 12/2007 1 fakturu dvakrát na stejnou částku. Když jsem si toho všimla, tak odběratel chtěl vystavit na druhou fakturu dobropis. Udělala jsem dobropis (DUZP 30.12.2007) a aby se mi vyrovnalo DPH v přiznání k DPH, tak jsem udělala výdajový pokladní doklad na stejnou částku. To bylo v roce 2007 a faktura i dobropis byly vyrovnány započtením pohledávek a závazků až v roce 2008. Takže mám dobropis jakoby dvakrát uhrazen. Nevyznám se v dobropisech, tak mi to prosím Vás někdo "polopatě" vysvětlete a poraďte mi prosím, co s tím mám dělat. Mám smazat VPD v 12/2007, ale to mi pak nebude souhlasit s podaným přiznáním k DPH.Předem děkuji za odpověď.