Re: Nezabavitelná částka- srážky
Přišly jak jsem psala první výživné, druhé nepřednostní, třetí přednostní (tam jsem dopočítala rozdíl 2093-1600 =493 Kč). Děti na které platí výživné nepočítám jako nezabavitelnou částku, nikoho jiného nemá. Zaráží mě, že mi vychází takto méně zůstatek. Může to tak být prosím?
nezab. částka je 4187,33 na osobu a pak na děti pokud máte výživné jako exekuci uplatňuje si jako by je vyživoval takže + 1046,83 x2 , 6281,¨pokud má tolik exekuci do částky 6281,- můžete strnout vše
Tak tomu už nerozumím..v nařízení vlády 595/2006 vplatném zn. je v §1 .....Jedna čtvrtina nezabavitelné částky se nezapočítává na žádného z těch, v jejichž prospěch byl nařízen výkon rozhodnutí pro pohledávky výživného, jestliže výkon rozhodnutí dosud trvá.
..........podle toho bych jako nezabavitelnou dávala právě jen 4187,33 Kč na povinného. Nebo si to tedy vykládám špatně?
>>>>>>Prosím Vás je možné, aby nezabavitelná částka činila
>>>>>>6281 Kč?? Tj. méně jak hrubá mzda? Když má příjem
>>>>>>16000,- čistého, je sám, rozvedenený, platí výživné
>>>>>>1600,
>>>>>>pak nepřednostní pohl. a přednostní (v tomto
>>>>>>pořadí)??
>>>>>
>>>>>nezab. částka na povinného (tj. komu srážíte) -
>>>>>4187,33 Kč, na každou vyživovanou osobu - 1046,83 Kč
>>>>>nad 6281 Kč se sráží vše
>>>>>srážky - nejpřednostnější je výživné, pak záleží na
>>>>>pořadí (kdy Vám exekuce přišly)
>>>>
>>>>Přišly jak jsem psala první výživné, druhé
>>>>nepřednostní, třetí přednostní (tam jsem dopočítala
>>>>rozdíl
>>>>2093-1600 =493 Kč). Děti na které platí výživné
>>>>nepočítám
>>>>jako nezabavitelnou částku, nikoho jiného nemá.
>>>>Zaráží
>>>>mě, že mi vychází takto méně zůstatek. Může to tak
>>>>být
>>>>prosím?
>>>
>>Tak tomu už nerozumím..v nařízení vlády 595/2006
>>vplatném zn. je v §1 .....Jedna čtvrtina
>>nezabavitelné
>>částky se nezapočítává na žádného z těch, v jejichž
>>prospěch byl nařízen výkon rozhodnutí pro pohledávky
>>výživného, jestliže výkon rozhodnutí dosud trvá.
>>..........podle toho bych jako nezabavitelnou dávala
>>právě jen 4187,33 Kč na povinného. Nebo si to tedy
>>vykládám špatně?
>
>omlouvám se také jsem se do toho zamotala, myslela
>jsem pokud má soudně nařízeno výživné, že uplatńujete
>jako by je vyživoval takže i na děti.V tom případě pokud
>má exekuci na dluh na výživném to bude asi tak jak
>píšete vy.
:-) no on to má soudně. Teď žije sám a na jeho dvě děti (které žijí s matkou) přišlo usnesení od soudu na placení výživného. Pak přišla ta nepřednostní a pak ta přednostní. Takže jsem si myslela, že ty děti nepočítám jako 2x nezabavitelnou částku, aby právě vyšly větší ty třetiny a bylo více na výživné. Tím pádem je samozřejmě více i pro ostatní věřitele. Takhle tedy nebo si to stále špatně vykládám?? děkuji
Nemám s tímto zkušenosti, ale když čtu Vaše úvahy a přemýšlím nad tím, já si ten § 1 vysvětluji tak, že když má nařízeno exekucí platit mimo jiné výživné, tak jako nezabavitelná částka z důvodu vyživované osoby je 75% z 1046,83 na jednu vyž.osobu, .....?
Dobrý den,
na internetu jsem našla kalkulačku zabavitelné částky ze mzdy od Ježků, máme od nich Stereo. Mají to jako volný prográmek ke stažení.
http://www.jezeksw.cz/aktuality/2008/05/21/kalkulacka-zabavitelnych-srazek-aktualita/
Třeba se vám bude taky hodit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 5. 2008 8:20
Prosím Vás je možné, aby nezabavitelná částka činila 6281 Kč?? Tj. méně jak hrubá mzda? Když má příjem 16000,- čistého, je sám, rozvedenený, platí výživné 1600, pak nepřednostní pohl. a přednostní (v tomto pořadí)??