Re: daň dědická, z prodeje a příjmu
Obávám se, že daň z příjmu budete muset zaplatit také, a to z částky rozdílu mezi hodnoutou Vašeho dědického podílu určenou v dědickém řízení (posudek) a skutečně utrženou cenou za něj; např. za svoji 1/5 domu utržíte při prodeji 500 tis. Kč a podle posudku měl tento Váš podíl hodnotu 300 tis. Kč. Z částky rozdílu (500 - 300) zaplatíte daň z příjmu.
Záleží od koho zdědil (přímá řada?), časový test možná bude naplněn - ad § 4/1/b ZDP.
Pro upřesnění: jsem synovec a dědím po strýci
Šlo mi hlavně o tu daň z příjmu. Takže zaplatím pouze z rozdílu mezi částkou z dědického podílu a částkou za prodej (zase podílu). Myslím, že bych nemusel platit daň z příjmu, ale pak bych musel vlastnit nemovitost delší dobu (teď zrovna nevím kolik let - asi 5 let?)
Děkuji Vám za odpověď. Já jsem si totiž myslel, že musím zaplatit daň z příjmu z celé částky resp. 1/5 částky, kterou dostaneme při prodeji. A to mě vyděsilo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 5. 2008 11:48
Prosím o radu.
Z pozůstalosti jsem zdědil 1/5 rodinného domku.
1) Podal jsem přiznání k dani dědické a zaplatím dědickou daň.
2) Domek se bude prodávat.
Podám (e) přiznání a zaplatím (e) daň z převodu nemovitosti
3) Zaplatím (e) daň z příjmu 15% ???
Je to tak?