Re: Předání peněz na mzdy
dobrý den, co pak s.r.o.nemá žádný svůj účet, příjmy? To si asi pan podnikatel nechává penízky posílat na svůj účet fyzické osoby, aby na něj pak věřitelé asi nemohli, co ? Nevím, jak se to řeší v PÚ, ale asi nějakým osobním vkladem nebo půjčkou jednatele ?
Sr.o. příjmy má, ale zatím na platy nepostačují, nemá ještě tolik zakázek jako fyzická osoba. Pan podnikatel má svůj soukromý účet, nepotřebuje si na něj nechávat posílat peníze. Kdyby si nechával posílat úhrady faktur na svůj soukromý účet, jak bych to pak účtovala a jak bych zdůvodňovala soukromé platby? To bych se z toho zbláznila, ale podle toho, co píšete, to asi tak někdo praktikuje a asi s tím máte zkušenosti :-) Nicméně jste mi moc neporadila, milá dvanáctko...
>>>milá Petro, vlastní zkušenosti s účtama, jak jsem psala nemám, je mi pouze divné, když s.r.o. má tolik lidí, nevím čím se zabýváte, že nemá peníze na výplaty, ale pan podnikatel jo. vedeme DE, tak Vám v účtování moc neporadím, ale myslím si, že osobním vkladem nebo půjčkou od jednatele, jinak se to podle mne řešit nedá
No, ať už je to jak je to.Paní Petra spíše potřebuje poradit jak se s tím poprat přec je jenom zaměstnanec.V DE bych to také řešila vkladem do podnikání - osobním vkladem jak chcete.Znám pány podnikatelé kteří mají s.r.o. a jejich slečny si chodí na účet firmy a do pokladny pro "kapesné" také výborná věc, ale vím, že se to dalo účtovat jako půjčka nebo záloha pro osobní potřebu jednatele a na konci roku se mu to odečetlo z jeho výnosu samozdřejmě musejí vše zdanit.Bude to nějaký vklad jednatele do společnosti nebo půjčka společnosti od fyzické osoby např na základě smlouvy. Ale moc bych to takto nepraktikovala je to opravdu podezřelé..
Od letoška už může být i půjčka bezúročná a je to pro Vás lepší protože platí nově povinnost sledovat půjčky od osoby spojené - je to děsně složitý, když jsem to slyšela na školení, tak jsem společníkovi hned vysvětlila, že je pro firmu lepší bezúročná. Nevím jak se to přesně jmenuje možná že se chytně někdo jiný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 5. 2008 13:39
Prosím o radu:
Jeden člověk vede zároveň dvě firmy - fyzickou osobu a sr.o. Fyzická osoba nemá žádné zaměstnance a sr.o. jich má 30. Fyzická osoba každý měsíc posílá přes pokladnu hotovost na mzdy do sr.o. Jak byste účtovali? Zúčtování mezd a pojistného atd. je mi jasné, ale co s tím převodem hotovosti? Co dát na stranu má dáti? Vedeme podvojné účetnictví.
Děkuji.