Daně z ostatních příjmů

• (neregistrovaný)

8. 3. 2011 23:27

Dobrý den,
    ráda bych se zeptala na nejasnost ohledně ostatních příjmů podle § 10. Pokud mám živnost od dubna 2010 a v srpnu jsem měla honorář za činnost, která nesouvisí s podnikáním, můžu si ji nechat v § 10 a pokud nepřesáhne 20 tisíc korun, nemusím ji danit nebo mám částku připočítat do příjmů § 7?

Druhá část dotazu je podobná, souvisí s mým kolegou. Od prosince 2010 má živnostenský list, měsíce před tím měl však smlouvu o honoráři a realizační smlouvu, kde obě čísla nepřesahují 20 tisíc a datumy smluv jsou před založením živnosti, tj. do konce listopadu 2010. Může kolega nechat obě částky v § 10 jako ostatní příjmy a zbylé faktury z prosince v § 7 nebo i ty předchozí částky musí uvést jako příjmy z podnikání § 7?

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem

Monika Fiedlerová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2011 11:23

bez přezdívky

Dobrý den,

Ostatními příjmy dle § 10 zákona o daních z příjmů jsou pouze ty příjmy, které nelze zařadit mezi:
      - příjmy z podnikání dle § 7 ZDPř
      - příjmy ze závislé činnosti dle § 6 ZDPř ani nepatří mezi
      - příjmy z pronájmu dle § 9 ZDPř.

Je tedy zřejmé, že jakékoliv příjmy z podnikání (živnosti), i když nepřesahují 20 000 Kč za rok, budou v daňovém přiznání uvedeny mezi příjmy z podnikání, a NELZE je považovat za ostatní příjmy.

Honoráře za poskytnutí autorských a obdobných práv patří mezi příjmy dle § 7 odst. 2 písm. a) zákona o daních z příjmů. Nelze je považovat za ostatní příjmy. Honoráře za příspěvky do novin, častopisů atp. do 7 000 Kč za měsíc jsou zdaněny konečnou srážkovou daní a do přiznání se již neuvádějí. (Pouze honoráře ze zděděných autorských práv jsou příjmy dle § 10 ZDPř, ale to zřejmě nebude Váš případ.)
      Bohužel z dotazu není zcela zřejmé, o jaký typ "honorářů" se jedná.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).