Re: Dohoda o provedení práce
Povedete jejich mzdové listy, předložíte jím pk vyplnění a podpisu Prohlášení daňpoplatníka,přihlásíte se k odvodu daně ze závislé činnosti. Budou-li mít nízké odměny a uplatněné slevy na poplatníka a na studium/doloží potvrzení o návštěvě školy), možná Vám nevyjdou žádné zálohové daně. Kdo Prohlášení nepodepíše, odvod daní budete provádět. Pozor - rozlišuje se na daně srážkové a na daně záloghové, jsou pro ně určeny dva různé účty.Jako v.s. uvedete vaše IČO.
Předpokládám, že práce bude provedena v horizontu jednoho měsíce a měl jsem za to, že z jejich mzdy srazím 15% jež odvedu finančnímu úřadu jako srážkovou daň pokud tedy nepodepíší Prohlášení. V případě že podepíší Prohlášení srazím a odvedu méně o uplatněnou slevu na dani nebo se snad mýlím. Zajímalo by mě též jak se v tomto případě bude účtovat (podvojně)
Díky
pokud nepodepíší daň.prohl., ještě neznamená, že budete srážet srážkovou daň - zda jde o srážkovou nebo zálohovou, rozhoduje jedině hrubý příjem (tzn., pokud bude odměna z DoPP , tedy hrubá mzda se u DoPP vždy rovná "superhrubé" mzdě, do 5000Kč/HM/měs., potom je srážková daň 15%, pokud bude odměna vyšší, je zálohová daň - také 15% - a zaměstnanec musí podat daň.př. na FÚ)
při podepsaném daň. prohl. je vždy zálohová daň 15%
mzdové listy musíte vést - kvůli evidenci hodin a vyplac. odměně (jak v hrubém, tak v čistém)
také byste měl zaměstnanci předat výplatní pásku
protože se z DoPP nesráží SP (ani ZP), nevedete ELDP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 5. 2008 13:08
Jsme v.o.s. podnikající v sadovnických úpravách. Na jednu větší zakázku bych rád využil několik studentů. Předpokládám, že se vejdu do zákonem stanovených 150 hod na hlavu. Nevedu žádnou mzdovou evidenci a proto by mě zajímalo co všechno to pro mě obnáší ve vztahu k finančnímu úřadu a jakou dokumentaci budu povinen vést.
Děkuji