Re: dotaz k výměře dovolené
Záleží na tom, jak jste pracovala před tím, než jste 1.10. onemocněla. Pokud jste odpracovala alespoň 60 dnů, máte za rok 2007 nárok na 3/12 roční výměry (za měsíce říjen-prosinec), kterou můžete čerpat po mateřské dovolené před nástupem na rodičovskou dovolenou. Také vám ihned po mateřské dovolené vznikne nárok na celou roční výměru dovolené za rok 2008.
To asi ne , Renato. Proč jen na 3/12? Vždyť nevíte, od kdy byla Pavla zaměstnaná. Takže - pokud jste byla zaměstnaná od 1.1.07 nebo dříve, musíte spočítat, kolik jste celkem promarodila v celém roce 2007 pracovních směn. Pokud to nebylo 100 nebo více, nárok se Vám nekrátí a zůstává Vám za rok 2007 celoroční nárok. Pokud to bylo 100 nebo více směn, roční nárok Vám pokrátí za prvních 100 o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny. Samozřejmě, pokud jste nastoupila až v průběhu roku 2007, máte nárok jen na poměrnou část dovolené. A protože se každý kal. rok pro dovolenou posuzuje zvlášť, tak pro rok 2008 je to, jak píše Renata. Mateřská dovolená se posuzuje jako doba odpracovaná, takže v roce 2008 jakoby odpracujete 60 a více směn. A protože jste marodila jen do 28.4., nepromarodila jste ani 100 směn, takže se Vám dovolená nekrátí. Pokud si o ni požádáte tak, aby její vyčerpání bezprostředně navazovalo na mateřskou dovolenou, můžete si ji vyčerpat celou, nekrácenou. Pokud ale ihned po mateřské nastoupíte na rodičovskou dovolenou a o čerpání řádné dovolené nepožádáte, bude Vám uschována až na dobu, kdy se vrátíte z rodičovské, ale to už bude pokrácená. Proplácet se nemůže, jen čerpat. Takže - než Vám skončí mateřská, požádejte o čerpání zbytku dovolené z roku 2007 a o čerpání celoroční výměry z roku 2008 a pak teprve požádáte o rodičovskou dovolenou.
>
>
>To asi ne , Renato. Proč jen na 3/12? Vždyť nevíte, od
>kdy byla Pavla zaměstnaná. Takže - pokud jste byla
>zaměstnaná od 1.1.07 nebo dříve, musíte spočítat, kolik
>jste celkem promarodila v celém roce 2007 pracovních
>směn. Pokud to nebylo 100 nebo více, nárok se Vám
>nekrátí a zůstává Vám za rok 2007 celoroční nárok. Pokud to
>bylo 100 nebo více směn, roční nárok Vám pokrátí za
>prvních 100 o 1/12, za každých dalších 21 o další
>dvanáctiny. Samozřejmě, pokud jste nastoupila až v průběhu
>roku 2007, máte nárok jen na poměrnou část dovolené. A
>protože se každý kal. rok pro dovolenou posuzuje
>zvlášť, tak pro rok 2008 je to, jak píše Renata. Mateřská
>dovolená se posuzuje jako doba odpracovaná, takže v
>roce 2008 jakoby odpracujete 60 a více směn. A protože
>jste marodila jen do 28.4., nepromarodila jste ani 100
>směn, takže se Vám dovolená nekrátí. Pokud si o ni
>požádáte tak, aby její vyčerpání bezprostředně navazovalo
>na mateřskou dovolenou, můžete si ji vyčerpat celou,
>nekrácenou. Pokud ale ihned po mateřské nastoupíte na
>rodičovskou dovolenou a o čerpání řádné dovolené
>nepožádáte, bude Vám uschována až na dobu, kdy se vrátíte z
>rodičovské, ale to už bude pokrácená. Proplácet se
>nemůže, jen čerpat. Takže - než Vám skončí mateřská,
>požádejte o čerpání zbytku dovolené z roku 2007 a o
>čerpání celoroční výměry z roku 2008 a pak teprve požádáte o
>rodičovskou dovolenou.
Jiřko,asi jsem to špatně napsala, měla jsem na mysli, že ty 3/12 jsou za říjen-prosinec, vycházela jsem z předpokladu, nevím proč, že tazatelka si dovolenou před tímto datem, na níž měla nárok, vybrala. Vy to umíte vysvětlit lépe, já jsem to sice myslela stejně, ale napsala jsem to hůř.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 5. 2008 17:26
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat zda má nárok na dovolenou, když jsem od 01.10.2007 do 28.04.2008 byla v pracovní neschopnosti z důvodu těhotenství a od 29.04.2008 jsem na mateřské dovolené? A jak popřípadě postupovat v případě jejího vybrání nebo proplacení. Děkuji.