Re: Skončení pracovního poměru ve zk. do
Potvrzení o zaměstnání vydáte hned v den skončení pracovního poměru, na něj se promaroděné dny nepíší. Potvrzení o zápočtu promaroděných dní vystavíte (nebo sociálka) až přinese uschopenku. ELDP také. Proč by Vám neměl uschopenku přinést? Potřebuje na ni razítko a pokud ji nepřinese, neměl by zaplacenou nemocenskou.
Jste-li velká organizace nevydáte zaměstnanci ZL, po delší době pak nejspíše budete kontaktovat lékaře zda nemoc pokračuje.
V případě ukončení e nespolupráci bývalého zaměstnance požádáte lékaře o potvrzení ukončení neschopnosti a vystavíte ELDP, doplníte ZL a odešlete pracovníkovi.
U malé organizace jsem telefonicky ve spojení s referentkou OSSZ, která při ukončení pp převzala ZL. ZL po ukončení nemoci pak odesílá přímo tato referentka, takže bych se to ani nedozvěděla. Podle její informace pak doplním ELDP. Kopii 2x odešlu pracovníkovi a vyzvu jej, aby mi jednu podepsanou vrátil. Ještě se tak nikdy nestalo, takže tisknu o kopii více a tu ukládám ke spisu spolu s dopisem. Tím pro kontrolu OSSZ splním podmínku prokázat předání ELDP pracovníkovi.
Kromě toho - Potvrzení o zaměstnání vůbec nevydává OSSZ, to je povinnost zaměstnavatele, OSSZ s tím nemá nic společného. Ale je fakt, že po tak dlouhé době stále sociálky nemají jasno. Např. MSSZ v Brně - loni už vyjížděli potvrzení o nemocech a nechtěli k předložení potvrzení o zaměstnání, prý jim bylo dáno školení, že potvrzení o zaměstnání se jim netýká - tedy jim bylo řečeno to, co jsem jim dlouho předtím tvrdila. A letos už zase chtějí předkládat potvrzení o zaměstnání, aby do něj mohli dát razítko s tím, že nemoci jsou uvedeny na příloze. Minule už jsem musela být neústupná - šla jsem pro potvrzení o nemocech, s sebou jsem měla kopii odhlášky a paní trvala na přeložení potvrzení o zaměstnání. Trvala jsem na tom, že jí žádné nepředložím, protože toto potvrzení zaměstnanec dostal už při skončení poměru zcela v souladu se zákonem. A nechtěla si nechat vysvětlit, že sice mám založenou kopii, ale i kdybych ji předložila, tak si ji zase s jejich razítkem založím a zaměstnanec stejně má ten originál bez razítka. Ona na to, že nemoci jsou přílohou k potvrzení o zaměstnání a že to na tom potvrzení musí být napsáno a jimi potvrzeno, že existuje příloha a já na to, že tam sice dávám poznámku "nemoci viz potvrzení MSSZ", ale že tam ani nemusí být a už vůbec orazítkovaná sociálkou a ona na to, že musím zajistit, že zaměstnanec potvrzení o nemocech musí v příštím zaměstnání předložit a já na to, že toto není věc moje ani sociálky, protože toto potvrzení si musí vyžádat nový zaměstnavatel atd.atd. Až musela přijít vedoucí, která v podstatě odkývala, co jsem říkala. Přijde mně to jak u blbých.
V tom je ten problém, pracuji s třemi OSSZ všechny v Praze a všechny chtějí předloži ZL k potvrzení nemoci a jednu kopii pro sebe(samozřejmě jen u MO). Potvrzení vedle je nezajímá. Takže mají prostě jiné instrukce. Nemám sílu se s nimi dohadovat, když pokaždé sedí u okýnka jiná referentka.
Instrukce neinstrukce, Zákoník práce platí i pro sociálky. Viz § 313 - co musí obsahovat potvrzení o zaměstnání. Dle tohoto § vystavuje a je povinen předat toto potvrzení zaměstnavatel v den ukončení prac. poměru a o promaroděných dnech tam nic není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 5. 2008 10:35
Zaměstnanec nastoupil do zaměstnání 3.3.2008, 21.5.2008 se stal práce neschopným a pracovní poměr s ním bude ukončen 31.5.2008. Jak to bude s ELDP, pokud mi zaměstnanec už neoznámí ukončení PN a se zápočtovým listem.
Děkuji pěkně za radu.