Re: proplacení dovolené,těhotenství kone
PP ukončíte koncem srpna, když máte PP na dobu určitou. Pokud budete v té době nemocná, tak dál budete nemocenskou pobírat z titulu ochranné lhůty. V srpnové mzdě budete mít proplacenou dovolenou - zůstatek loňské a letošní nárok záleží na tom, kolik jste odpracovala prac. dnů. Pokud splníte podmínky (alespoň 270 dnů pojištění v posl. 2 letech, potom budete PPM pobírat v ochranné lhůtě).
Jak zjistím narok na letošní dovolenou?
Pokud bych ted nemarodila měla jsem do konce srpna nárok na 26,5 dne, ale ted už jsem od druhého týdne v květnu na neschopence, marodila jsem ještě v lednu tři týdny , vím že se to počítá nějakým poměrem, ale nevím jakým, děkuji za odpověď
To řeší zákoník práce docela přesně, je zde na liště v sekci zákony, nebo dejte si do vyhledávače, bylo to tu podrobně mockrát.
asi jsem natvrdlá, bohužel.
přečetla jsem vše co jsem našla a pokud jsem to správně pochopila tak protože jsem odpracovala víc jak 60 PD a nenamarodím do konce srpna víc jak 100 PD mám nárok na celou dovolenou náležící mi do konce PP, což je 8/12.
z 40dní je to tedy celých 26,5 dne.
je to tak??
děkuji za odpověď.
Ano, pokud u tohoto zaměstnavatele letos odpracujete (nebo jste již odpracovala) minimálně 60 prac. dnů a nepromarodíte ani 100 prac. dnů (spočítají se všechny promaroděné pracovní dny od 1.1. do 31.8.), budete mít nárok na 8/12. Pokud jste si z této dovolené ještě nic nevyčerpala, bude Vám celých 8/12 plus případný zbytek z loňska proplacen v poslední mzdě (tedy za srpen).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 5. 2008 11:39
Mám smlouvu na dobu určitou do konce letošního srpna, zjistila jsem že jsem těhotná a bohužel to neprobíhá dobře takže jsem na neschopence, bohužel asi už na ní zůstanu. Mám však otázku ohledně dovolené za minulý i tento rok kterou jsem měla čerpat před skončením PP, tedy v létě.
Mám nárok na její proplacení?
I v době své nemoci, hned po skončení PP tedy v září?