Přechod z jedné mateř.na druhou-rizikové

• (neregistrovaný)

26. 5. 2008 20:19

Dobrý den, něco o souběhu mateřské jsem ti tu už přečetla, ale zajímalo by mě:
    - zda se dá pobírat neschopenka za rizikové těhotenství a k tomu rodičovský příspevěk? Je mi jasné, že jakmile nastoupím na mateřskou 6 týdnů před porodem, tak se mi rodičák na starší dítě ruší.
    - jak je to s dovolenou, když se předhází z jedné mateřské na druhou? Je na ni znovu nárok, když jsem nepracovala, ale jsem stále zaměstnanec velké organizace?
    Díky Iva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 5. 2008 22:06

Jiřka (neregistrovaný)

Re: přechod z jedné mateř.na druhou-rizi
      Nemocenské dávky a rodičovský příspěvek se dá pobírat současně, ale jen v případě, že byste pracovala (a přitom pobírala rodičovský příspěvek) a onemocněla. Pak byste pobírala nemocenské dávky a zároveń rodičovský příspěvek. Pokud jste ale na rodičovské dovolené, pak ta se neschopenkou nepřerušuje - nenáleží tedy nemocenské dávky.
      Správně píšete, že jakmile začnete pobírat mateřské dávky, rodičovský příspěvek přestanete pobírat.
      Doba mateřské dovolené se z hlediska určování nároku na řádnou dovolenou považuje za dobu odpracovanou, náleží tedy řádná dovolená. Kolik jí bude náležet, to záleží na tom, od kdy do kdy mateřská dovolená potrvá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).