Re: pro paní Jiřku-neschopenka při rodič
Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let dítěte. Pokud byste chtěla zůstat doma déle, musela byste si se zaměstnavatelem dohodnout neplacené volno, na které on ale nemusí přistoupit. Pak by Vám nezbylo, než buď prac. poměr ukončit nebo do práce nastoupit. Pokud byste ale byla nemocná, tak byste do práce nastoupit nemusela, protože byste byla omluvená tou neschopností. Po skončení rodičovské dovolené byste tedy mohla pobírat nemocenské dávky. Pokud byste si ale po skončení rodičovské dovolené nejprve dohodla neplacené volno, abyste nemusela nastoupit, byla byste tedy na neplaceném volnu a pak teprve omarodila, nemocenskou byste neměla, protože neplacené volno se nemocenskou nepřerušuje. S pobíráním rodičovského příspěvku to vůbec nesouvisí, to je státní dávka a nesleduje se, zda si při jeho pobírání vyděláváte, pobíráte nemocenskou nebo jste doma. Zatímco rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 5. 2008 11:12
dobrý den, odpovídala jste mi ohledne neschopenky při rodičáku. U zaměstnavatele mám žádost o rodičovskou dovolenou do tří let dcery do je do 31.3.2009. Když mezitím otěhotním a 1.4.2009 nenastoupím do práce, ale na neschopenku na rizikové těhotenství, pak bych mohla pobírat neschopenku a rodičák, nebo je to stejný případ, který jste mi popisovala, ze když nepracuji, tak neschopenku mít nemůžu. Víte mám malou pravděpodobnost, že by mi malou vzali do školky(bydlím ve velkém městě), a proto začínáme uvažovat o druhém dítěti. Já si nastěstí nemusela vybírat mateřkou, takže do tří let malé mám 7600,- a do 4 - 3500,-. Jenže manželova výplata spolkne hypotéku, nájem a ostatní pojištění a žijeme jen z mé mateřské. a z těch 3500,- asi nevyžijeme. Tak přemýšlíme o nejlepším řešení. Děkuji moc za odpověd.