Re: Jak na mateřskou při OSVČ ?
>
>>A co založit s.r.o.?
>... a tam jako jednatelka budu zaměstnaná a můžou
>plynout příjmy ? Jsou zakázané pouze u OSVČ ?
S.r.o. má svoji subjektivitu - zaměstnance mít může a nemusí a příjmy plynou s.r.óčku. Vy jako jednatelka byste si vyplácela buď odměnu za práci (během mateřské samozřejmě ne) - ta se daní úplně stejně jako běžná výplata (zálohová daň, soc. a zdr. poj.) anebo odměnu ze zisku s.r.o. po zdanění (pouze srážková daň, bez pojistného) - tu byste si vyplatila až po skončení běžného roku, a domnívám se, že by to mohlo být i během mateřské - odměna není vázána na práci pro s.r.o. ale jen na držení podílu.
>
>>Anebo přepsat podnikání na manžela...
>... a po mateřské se vrátit a přepsat zpět na mě ?
Třeba... to už záleží na vás. Rozhodně lze pobírat rodičovský příspěvek a vykonávat OSVČ, to jsem dělala spoustu let :-) Problém je jen s tou mateřskou.
>Děkuji.
Re: Jak na mateřskou při OSVČ ?
Tak jsem zjistila, že jsem Vám asi podala nepřesné informace. Prohlížela jsem si starší příspěvky a paní Jiřka, která podle všeho ví o nemocenských dávkách všechno a dost bych jí věřila, píše, že lze mít příjmy ze živnosti pokud je činnost vykonávána zaměstnancem. Tak si to prosím ještě raději někde ověřte, to by pro Vás nejspíš skutečně byla nejjednodušší varianta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 5. 2008 11:17
Prosím o radu. Podnikám v maloobchodě a nemám zaměstnance. Plánuji rodinu a dozvěděla jsem se, že musím přerušit podnikání, respektive nesmím mít žádné příjmy z OSVČ během mateřské. Jak nejlépe vyřešit tuto situaci ? Zálohy na nem. pojištění mám vysoké, tudíž bych měla asi i vyšší mateřskou než rodič. příspěvek. Můžu třebas na půl roku zaměstnat ženu do obchodu a poté se vrátit ? Budu dostávat mateřskou i když v obchodě budou příjmy, ale nebudu tam já ?
Díky za každou radu.