Re: Cesta autem, které není v podnikání
Můžete si udělat cestovní účet a to takto:
z technického průkazu sečtete všechny spotřeby, které jsou tam uvedeny a uděláte průměr. Průměrnou spotřebu napr. 7,5 l vynásobíte cenou za 1 litr benzinu, kterou vyhhlásilo MF pro rok 2007 napr. Natural 95 29,72 Kč tj. 2,23 za 1 km a pevnou sazbu, která činí rpo rok 2008 pro osobní auto 4,10. Celkem tedy za 1 km
2,23 + 4,10 = 6,33 Kč. Ale pozor protože ceny benzinu a nafty jsou pouze za rok 2007, musíte až bude v roce 2009 vyhlášena cena benzinu a nafty pro rok 2008 dodatečně opravit. Nezapomeňte zaplatit také silniční daň.
Musím zaplatit silniční daň, kdyz je to soukrome vozidlo? Myslel jsem ze bude stacit vyuctovani cesty ( spotreba nafty... mam listky od tankovani ).Uvazovali jsme zda nebude jednodussi dat toto vozidlo do podnikani, ale jelikoz jsem zemedelec tak se mi to nevyplati.Ucetni mi radil, ze mam pripadne cesty osobnim automobilem zahrnout do ucetnictvi jednorazove, ale nevim jak.
Použití jeden den=25 Kč.Za rok sečtete a zaplatíte co je výhodnější
jestli součet dnů nebo roční sazba
pokud použije seč jen jednou svoje soukromé vozidlo pro vaši podnikatelskou činnost musíte se přihlásit a zaplatit silniční daň, vypište si cesták opotřebení na 1 km dle platné vyhlášky + cena za 1 l PHM pokud nakupujete dráže nežli bude sazba radím schovat nákupky a vyúčtovat podle skutečných nákladů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 5. 2008 14:42
Dobrý den, jsem zemedelsky podnikatel. Minulý týden jsem absolvoval cestu do jižních čech ( 360 km tam + 360 km zpět). Nákup zemedelského stroje. Chci se zeptat zda si muzu tuto cestu dat do nakladu, kdyz osobni automibil, kterym jsem jel nemam v podnikani??Dekuji za pripadne odpovedi