Re: Smlouva na dožití
a co když dcera zemře!? nový vlastník (např.zeť) je vystěhuje,když nebude zřízeno věcné břemeno
Re: Smlouva na dožití
Dobrý den, rodiče na mě nedávno přepsali družstevní byt, který budeme nadále spolu všichni obývat. Paní na družstvu mi řekla,že je třeba ještě napsat smlouvu pro rodiče na dožití, že vlastně oni teď nemají jako kde bydlet...ale pokud tam mají vedené trvalé bydliště,tak žádnou smlouvu na dožití nepotřebují ne? Nebo ano?? V tom případě, pokud by nastaly nějaké problémy, nesmím je nechat vystěhovat apod.?? Děkuji
Je-li byt majetkem družstva a rodiče na Vás převedli členská práva a povinnosti související s členstvím v družstvu, tak členem družstva jste teď Vy a Vaši rodiče skutečně byt obývají bez právního důvodu, protože už členy družstva nejsou a se skončením (jejich) členství v družstvu zanikl i (jejich) nájem družstevního bytu. To, že jsou v bytě trvale hlášeni nemá na užívací právo vůbec žádný vliv. Nejdříve musíte mít Vy uzavřenu nájemní smlouvu s družstevem (u družstevních bytů neexistuje přechod nájmu) a rodiče budou v bytě bydlet s Vámi jako členové Vaší domácnosti (družstvu nahlásíte jen počet osob). Pokud byste chtěla rodičům byt podnajmout (v nájmu ho máte resp. budete mít Vy od družstva), tak podnájem družstevního bytu je možný jen se souhlasem družstva. Věcné břemeno doživotního užívání své věci může třetí osobě zřídit jen vlastník této věci, a to Vy nejste (byt patří družstvu).
Pokud je byt ve vlastnictví, t.j. v katastru jste uvedena jako vlastníky bytu Vy, můžete k k tomuto svému bytu zřídit pro rodiče věcné břemeno doživotního užívání; pokud by toto věcné břemeno bylo zapsáno do katastru, je účinné i proti dalším-budoucím vlastníkům bytu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 5. 2008 8:54
Dobrý den, rodiče na mě nedávno přepsali družstevní byt,který budeme nadále spolu všichni obývat. Paní na družstvu mi řekla,že je třeba ještě napsat smlouvu pro rodiče...slouvu na dožití, že vlastně oni teď nemají jako kde bydlet...ale pokud tam mají vedené trvalé bydliště,tak žádnou smlouvu na dožití nepotřebují ne? Nebo ano?? V tom případě, pokud by nastaly nějaké problémy, nesmím je nechat vystěhovat apod.?? Děkuji