Re: začínající podnikatel - postupuji do
>Dobrý den. Opravdu se můžete rozhodnout, jestli zvolíte skutečné výdaje nebo paušál, ale není to tak jednoduché v dalších letech, pokud vám zbudou pohledávky, závazky a zásoby musíte je dodanit v roce, ve kterém budete přecházet ze skutečných výdajů na paušál nebo obráceně. K DPH se můžete přihlásit buď dobrovolně nebo povinně, pokud dosáhnete obratu 1 milion za dvanáct měsíců po sobě jdoucích a budete danit 19%, jinak všechno bude tak, jak jste napsal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 5. 2008 9:42
Dobrý den, rád bych se ujistil, že dělám dobře a dobře jsem pochopil...
1/ŽL mám na zprostředkovatelskou činnost - v případě, že bych uplatnil výdaje % , domnívám se ,že mohu 50%
2/ŽL vydán v lednu 2008, ale musel jsem si již ve 12/2007 pořídit
PC do 40000,-- a auto za 35000,-- /není z bazaru, ale od jiného občana a mám sepsanou kupní smlouvu/, psací stůl, židle..budou to mé zřizovací náklady a tudíž jsou to mé výdaje a budu je mít s
datem 1.1.2008??? Samozřejmě to budou mé náklady jen v případě, že neuplatním výdaje %, to ještě musím zvážit na konci roku co bude výhodnější. Jen se ptám dopředu...
3/platby soc a zdr jsou výdaje nedaňové
4/na finančním úřadě jsme se přihlásil k dani z příjmů, silniční dani,
kdyby jsem se přihlásil i k DPH /pro mojí činnost by to bylo 9%??/,
ale asi je blbost se přihlásit
5/telefon mám, ale kupuji si dobíjecí kupony, ty mohu dát do výdajů, ale třeba jen 75%/telefonuji i soukromě/musím nějak dát do podnikání i telefon, nějak vložit do podnikání??má hodnotu cca 500,--
Výdaje během roku budu mít jen za benzín, telefon, parkování,
kanc. potřeby,takže si myslím že výdaje procentem budou asi nejrozumnější, ale jestli si mohu dát do výdajů i viz bod1, pak bych
použil skutečné výdaje....alespoň pro 1. rok podnikání v dalších letech se mohu rozhodnout i jinak, je to tak???
Díky všem, kdo poradí.
Honza