Začínající podnikatel - postupuji dobře?

• (neregistrovaný)

28. 5. 2008 9:42

Dobrý den, rád bych se ujistil, že dělám dobře a dobře jsem pochopil...
    1/ŽL mám na zprostředkovatelskou činnost - v případě, že bych uplatnil výdaje % , domnívám se ,že mohu 50%
    2/ŽL vydán v lednu 2008, ale musel jsem si již ve 12/2007 pořídit
    PC do 40000,-- a auto za 35000,-- /není z bazaru, ale od jiného občana a mám sepsanou kupní smlouvu/, psací stůl, židle..budou to mé zřizovací náklady a tudíž jsou to mé výdaje a budu je mít s
    datem 1.1.2008??? Samozřejmě to budou mé náklady jen v případě, že neuplatním výdaje %, to ještě musím zvážit na konci roku co bude výhodnější. Jen se ptám dopředu...
    3/platby soc a zdr jsou výdaje nedaňové
    4/na finančním úřadě jsme se přihlásil k dani z příjmů, silniční dani,
    kdyby jsem se přihlásil i k DPH /pro mojí činnost by to bylo 9%??/,
    ale asi je blbost se přihlásit
    5/telefon mám, ale kupuji si dobíjecí kupony, ty mohu dát do výdajů, ale třeba jen 75%/telefonuji i soukromě/musím nějak dát do podnikání i telefon, nějak vložit do podnikání??má hodnotu cca 500,--

Výdaje během roku budu mít jen za benzín, telefon, parkování,
    kanc. potřeby,takže si myslím že výdaje procentem budou asi nejrozumnější, ale jestli si mohu dát do výdajů i viz bod1, pak bych
    použil skutečné výdaje....alespoň pro 1. rok podnikání v dalších letech se mohu rozhodnout i jinak, je to tak???

Díky všem, kdo poradí.
    Honza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 5. 2008 15:12

Lidka (neregistrovaný)

Re: začínající podnikatel - postupuji do
      >Dobrý den. Opravdu se můžete rozhodnout, jestli zvolíte skutečné výdaje nebo paušál, ale není to tak jednoduché v dalších letech, pokud vám zbudou pohledávky, závazky a zásoby musíte je dodanit v roce, ve kterém budete přecházet ze skutečných výdajů na paušál nebo obráceně. K DPH se můžete přihlásit buď dobrovolně nebo povinně, pokud dosáhnete obratu 1 milion za dvanáct měsíců po sobě jdoucích a budete danit 19%, jinak všechno bude tak, jak jste napsal.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).