Přerušení činnosti

• (neregistrovaný)

9. 3. 2011 14:36

Dobrý den,
    jsem OSVČ, výdaje uplatňuji paušálem. V roce 2010 jsem přerušil činnost k 30.11.2010. K 31.12.2010 jsem evidoval nezaplacené pohledávky ve výši 130 000,- Kč. Předpokládám, že činnost obnovím od 1.4.2011. Nevím zda výše uvedené nezaplacené pohledávky mám zdanit za rok 2010 podle §23 odst.8, a když ano tak ve kterém řádku daňového přiznání mám toto uvést.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2011 16:07

bez přezdívky

Dobrý den,

ano, v případě přerušení či ukončení činnosti musíte základ daně upravit o evidované závazky/pohledávky a další položky uvedené ve Vámi citovaném ustanovení zákona o daních z příjmů. Upravuje se základ daně za zdaňovací období předcházející dni ukončení/přerušení podnikatelské činnosti, ve Vašem případě tedy jde o rok 2010.

V daňovém přiznání se úpravy zaznamenají do tabulky E v Příloze 1.

S přátelským pozdravem

• 11. 3. 2011 18:04

mil68 (neregistrovaný)

Dobrý den
      děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz k výše uvedenému. Musím upravit základ daně za rok 2010, když obnovím činnost ještě v březnu 2011, tedy do termínu pro podání přiznán za rok 2010.
      Děkuji a s pozdravem
      Milan nráz

• 12. 3. 2011 10:33

bez přezdívky

Dobrý den, pane Mrázi,

pokud bude Vaše činnost obnovena do termínu pro podání daňového přiznání, pak se na Vás povinnost upravit základ daně v souladu s ustanovením § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů nevztahuje.

Hezký den.

• 14. 3. 2011 9:08

mil68 (neregistrovaný)

Dobrý den,
      nezlobte se že s tím otravuji, mám poslední dotaz. Když je letos lhůta pro podání přiznání za rok 2010  1.4.2011 a já obnovím činnost 1.4.2011, zda tímto splním podmínku pro podání přiznání do termínu a nebudu muset zvyšovat základ daně o nezaplacené pohledávky.
      Děkuji mockrát
      S pozdravem Milan Mráz

• 15. 3. 2011 7:32

bez přezdívky

Dobrý den, pane Mrázi,

textace v zákoně o daních z příjmů je "do termínu pro podání...". Tedy jazykovým výkladem by to snad možné bylo. Pokud ale máte možnost obnovit činnost ještě v březnu, doporučuji tuto variantu, aby posléze nedošlo k výkladovému sporu s FÚ.

Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).