Dobrý den,
ano, v případě přerušení či ukončení činnosti musíte základ daně upravit o evidované závazky/pohledávky a další položky uvedené ve Vámi citovaném ustanovení zákona o daních z příjmů. Upravuje se základ daně za zdaňovací období předcházející dni ukončení/přerušení podnikatelské činnosti, ve Vašem případě tedy jde o rok 2010.
V daňovém přiznání se úpravy zaznamenají do tabulky E v Příloze 1.
S přátelským pozdravem
Dobrý den,
nezlobte se že s tím otravuji, mám poslední dotaz. Když je letos lhůta pro podání přiznání za rok 2010 1.4.2011 a já obnovím činnost 1.4.2011, zda tímto splním podmínku pro podání přiznání do termínu a nebudu muset zvyšovat základ daně o nezaplacené pohledávky.
Děkuji mockrát
S pozdravem Milan Mráz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2011 14:36
Dobrý den,
jsem OSVČ, výdaje uplatňuji paušálem. V roce 2010 jsem přerušil činnost k 30.11.2010. K 31.12.2010 jsem evidoval nezaplacené pohledávky ve výši 130 000,- Kč. Předpokládám, že činnost obnovím od 1.4.2011. Nevím zda výše uvedené nezaplacené pohledávky mám zdanit za rok 2010 podle §23 odst.8, a když ano tak ve kterém řádku daňového přiznání mám toto uvést.
Děkuji