Pracovní úraz odškodnění

• (neregistrovaný)

29. 5. 2008 8:28

Dobrý den,
    mám dotaz ohledně pracovního úřadu. Zaměstnanci máme vyplácet pracovní úrad a já si s tím moc nevím rady. Trošku jsem o tom četla, ale potřebuji se ujistit.

1) Bolestné : Počet bodů od lékaře se násobí 120 Kč, že? Zaměstnanci zároveň náleží proplacení částky za vystavení posudku o bolesném. A jak je to např s 30 plac. od nového roku u lékaře? A 30 Kč za recept, kdyby např. bral léky, které by sám musel platit v důsledku prac.úrazu?

2) náhrada ztráty na výdělku. Jestli to dobře chápu, tak k tomu potřebuji průměrný výdělek (zjišťuje se z předcházejících 12 měsíců-ne kvartálu, čtvrtletí) a je to hrubá mzda (bez částky za dovču, svátek, paragraf) za tuto dobu vydělená počtem odpracovaných hodin. jak se tam ale kalkuluje s přesčasy? A co je myšleno tím, že se zjišťuje výhodnější průměrný výdělek pro zaměstnance?

3)pak konečný výpočet :náhrada ztráty na výdělku (tj.hodinový průměrný výdělek x 8 x počet pracovních dní, které zaměstnanec v důsledku pracovního úrazu zameškal) - nemocenská poskytnutá za dobu pracovní neschopnosti následkem prac.úrazu = náhrada ztráty na výdělku

V závěru tedy zaměstnanec dostane náhradu ztráty na výdělku(daní se, ale neplatí se z toho SP a ZP) a peníze za bolestné (neplatí se z toho SP a ZP a ani se nedaní)

Moc Vás prosím, poraďte mi někdo, jestli jsem to dobře pochopila. Nemám s tím zkušenosti a moc to nechápu. Za každou radu 100x díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 5. 2008 9:10

Jana (neregistrovaný)

Re: pracovní úraz odškodnění
      K bolestnému: proplácí se jen body a částka za vyplnění formuláře u lékaře, poplatky a další výdajé s tím spojené(recepty, doplatky za léky) se nehradí. Tak nám to sdělili na Kooperativě.

2) Počítala jsem výdělek za odprac. hodiny
      3) ANO
      V závěru: ANO

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).