Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 5. 2008 8:28
Dobrý den,
mám dotaz ohledně pracovního úřadu. Zaměstnanci máme vyplácet pracovní úrad a já si s tím moc nevím rady. Trošku jsem o tom četla, ale potřebuji se ujistit.
1) Bolestné : Počet bodů od lékaře se násobí 120 Kč, že? Zaměstnanci zároveň náleží proplacení částky za vystavení posudku o bolesném. A jak je to např s 30 plac. od nového roku u lékaře? A 30 Kč za recept, kdyby např. bral léky, které by sám musel platit v důsledku prac.úrazu?
2) náhrada ztráty na výdělku. Jestli to dobře chápu, tak k tomu potřebuji průměrný výdělek (zjišťuje se z předcházejících 12 měsíců-ne kvartálu, čtvrtletí) a je to hrubá mzda (bez částky za dovču, svátek, paragraf) za tuto dobu vydělená počtem odpracovaných hodin. jak se tam ale kalkuluje s přesčasy? A co je myšleno tím, že se zjišťuje výhodnější průměrný výdělek pro zaměstnance?
3)pak konečný výpočet :náhrada ztráty na výdělku (tj.hodinový průměrný výdělek x 8 x počet pracovních dní, které zaměstnanec v důsledku pracovního úrazu zameškal) - nemocenská poskytnutá za dobu pracovní neschopnosti následkem prac.úrazu = náhrada ztráty na výdělku
V závěru tedy zaměstnanec dostane náhradu ztráty na výdělku(daní se, ale neplatí se z toho SP a ZP) a peníze za bolestné (neplatí se z toho SP a ZP a ani se nedaní)
Moc Vás prosím, poraďte mi někdo, jestli jsem to dobře pochopila. Nemám s tím zkušenosti a moc to nechápu. Za každou radu 100x díky.