Re: dovolená při změně úvazku????prosím!
A je to dobře? To by na tom zaměstnavatel prodělal. Nebo ne? Páč jestli před tím měla nárok na čtyřhodinovou náhradu, tak se to automaticky znásobí? Není k tomu nějaký pokyn někde? Nikdy jsem se s tím nesetkala a to řešení se mi nezdá spravedlivé.
Jestli se to zaměstnavateli zdá nespravedlivé, tak mu nic nebránilo v tom, aby jí nařídil vybrat dovolenou ještě před změnou pracovní doby.
Na tom není nespravedlivého nic. Zákon nařizuje zaměstnavateli určit nástup dovolené, ne podřizovat něco zaměstnancům. V normálních podnicích je to na dohodě, potom by opravdu měl zaměstnavatel napřed nařídit vyčerpat dovolenou, potom souhlasit se změnou úvazku. Je to jen jeho rozhodnutí. Pokud nezná zákony, pak se nemůže divit, že na něco doplácí, ale pouze svou vinou, v tomto případě to nelze svádět na zákony.
Vzdávám se s diagnózou "ubita argumenty". :-)) Máte pravdu. Ještě, že ty zákony máme. A ani Vám ty reakce nemám za zlé. Ale tento zaměstnavatel není z těch, co z lidí dře kůži a odrbává je. Ale máte pravdu, že měl nařídit. Nenařídil - tak ať brečí, ale ať platí! Hezkej den, končím debatu. Co jsem potřebovala, už vím. Díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 5. 2008 10:12
Prosím o radu. Kolegyně nastoupila asi před rokem při rodičovské dovolené na čtyři hodiny denně. Od května dělá dnně osm hodin. Jak to bude s dovolenou? Průměr za den na čtyři hodiny je jiný než na osm. Mám to nějak přepočítávat? Nárok na dovolenou za čtyřhodinový úvazek nemá vyčerpaný. Nebo to proplatit, ať mám "čistej stůl"? Nevím, co s tím. Díky za rady.