Re: Účto zásob B-prodejna vlastních výro
Čím víc nad Vašim dotazem přemýšlím, tak účtování způsobem B v maloobchodní prodejně, kde prodáváte vlastní výrobky vidím z účetního hlediska jako dost problematické. Ale aspoň něco se mi povedlo vymyslet, tak posuďte sama jestli Vám to nějak pomůže.
Jestli to chápu správně, tak ve vaší firmě o všech zásobách účtujete způsobem B. Materiál, který nakoupíte na výrobu výrobků účtujete příjmo do spotřeby na 501. Pokud i o výrobcích účtujete způsobem B pak pohyb výrobků (výroba,prodej velkoobchod, výdej výrobků na maloobchod) vedete v průběhu roku pouze evidenčně ale na účty 123 ani 613 v průběhu roku vůbec neúčtujete. Dokonce ani o převodu výrobků ze skladu výrobků na sklad maloobchod v účetnictví v průběhu roku neúčtujete na žádných účtech. Až na konci roku zaúčtujete stav výrobků dle skladové evidence 123/613 a ten pak porovnáte se skutečným stavem a zaúčtujete inventurní rozdíly.
Protože určitě vedete skladovou evidenci na maloobchodní prodejně zjistíte k 31.12. účetní stav těchto zásob, které jsou z účetního hlediska zbožím a zaúčtujete zápisem 132/504. Ale to je asi první zápis, který z titulu zboží na prodeně na 504 účtujete. Zatím nemáte na 504 z titulu maloobchodu vůbec nic. Postupoval bych asi tak, že bych si vytiskl sestavu převodu výrobků do maloobchodní prodejny za celé účetní období a abych neúčtoval 5 proti 6. Provedl bych tyto dva účetní zápisy
395/613 a 504/395 přestože ani toto není z účetního hlediska úplně čisté - nic jiného mě nenapadlo.
Hodně úspěchů Vám přeje
bubu
>Děkuji pane "bubu" za celou Vaši úvahu. Souhlasím, ano máme skladovou evidenci v metodě B. Dosud jsme ale vlastní výrobky měli jen jako velkoobchod. Nově bude prodejna. Chtějí po mě IT odsouhlasit SW evidence prodejny. Budu účtovat o příjemkách , výdejkách prodejny v průběhu roku ? Nevím.
Myslím, že je ale nutné rozlišovat, zda výrobky přes 613 nebo 62x ?
Výrobky se cestou na prodejnu stanou zbožím.
31.12. stav prodejny je jasný 132/504. Ale kdy bude MD 504 ?
Např. každý měsíc :příjemky prodejny 504/62x a výdejky=prodejky -504/-62x ? Naproti tomu o tržbách 604 bude účtováno každý měsíc vzhledem k DPH. Takže na 604 bude nárůst každý měsíc a na 504 by nebylo nic v průběhu roku u metody B ? Nezdá se mi účtovat on-line např. jen příjemky do prodejny 504/62x a nezohlednit prodejky. Jsem ve všem velmi zamotaná, proto předem děkuji za radu zkušenějších.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Úvodem přijměte moji omluvu, že jsem ve svém prvním příspěvku uvedl u přííjmu zboží na sklad účet 613, souhlasím s Vámi že by se měl použí účet 62X- aktivace zboží.
Jestli jsem to pochopil správně, tak máte nějaký software na sledování pohybu zásob zboží na maloobchodní prodejně. V tomto programu budete zadávat příjemky a výdejky zboží (které bylo původně výrobkem). Prostě si povedete klasickou skladovou evidenci zboží v ocenění pevnými cenami (na úrovni vlastních nákladů). Pak dle mého názoru máte naprosto ideální podmínky k tomu, abyste maloobchodní prodejnu účtovala způsobem A a pak nemusíte vymýšlet nějaký složitý systém jak účtovat způsobem B.
Naskladnění zboží byste účtovala 132/62x
Vyskladnění (prodej) 504/132
Skutečné tržby z prodeje byste měla na 604 a v průběhu roku byste si kdykoliv mohla provnat 604 a 504 a zisk z prodejny byste v účetnictví viděla.
Nakonec jen drobná poznámka - skutečnost, že o materiálu nebo o výrobcích účtujete způsebem B není na překážku tomu, abyste v maloobchodní prodejně účtovala A.
Já prostě z praktických důvodů vidím způsob A na prodejně jako nejlepší řešení.
Pokud kromě mě nebude na Váš příspěvek nikdo reagovat napište prosím alespoň že nadále trváte na účtování způsobem B a já se nad tím ještě zamyslím. Zatím ač přemýšlím jak přemýšlím a snažím se, abych v průběhu roku měl na 504 jen to co jsem prodal, vždycky mě vychází nějaký Áčko - Béčkový způsob, takový kočkopes, který se mi z účetního hlediska vůbec nelíbí.
Prostě pokud byste účtovala čistým způsobem B tak v nákladech v průběhu roku byste měla mít vše co jste na prodejnu přijala a až na konci roku při účtování stavu skladu 132/504 by se Vám na 504 ukázaly skutečné náklady na prodané zboží - takové je prostě Béčko.
Jestliže chcete vidět v průběhu roku na 504 skutečně prodané zboží - pak zatím jako jedinou, účetně čistou variantu, zatím vidím účtování prodejny způsobem A.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 5. 2008 11:29
Jsme výrobní firma, o zásobách Ú metodou B. Budeme mít maloobch.prodejnu vlastních výrobků. Jak správně účtovat v průběhu roku ?
31.12. inventura MD 132 / D 504. Ano ?
V průběhu se z vlast.výr. stane zboží a budu Ú výdejky v evidenci prodejny,tzn.skuteč.prodané zboží 504/623 ? Nezvyšuji "uměle" výnosy ?
Tržby 211/604,343. Když budu chtít porovnat výnosy prodejny, tak porovnám 504 (skladové c.)/ 604 (prodej.c.)? Ano ?
Předem děkuji za odpovědi. Je to pro mne nové.