Porucha auta po koupi

• (neregistrovaný)

29. 5. 2008 12:42

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem koupil 6 let staré auto od jeho předchozího majitele, ten uvedl co všechno je v autě nové, vyměněné atd. a to bylo vypsáno i v kupní smlouvě - všechno ok, prodávající byl ochotný, vstřícný. Jenomže po dvou měsících, tedy po 2500 ujetých km je mi auto k ničemu. Po koupi byl čištěn jeden komponent auta -EGR ventil, který byl usazený a proto auto při koupi v podstatě nevyužívalo turbo.Po vyčištění začalo turbo fungovat jak má ale zároveň s tím začalo pískat. Pískání turba údajně značí že odchází, jenomže já jako nový majitel jsem nikdy neslyšel jak má turbo správně pískat a co je už špatně, ale vzhledem k tomu, že mi prodávající řekl, že je tam nové, tak jsem to považoval, že je všechno ok. Ujel sem tak cca 1500km a auto začalo kouřit a přestalo jezdit - v servisu byl jasný verdikt - tubo na odpis - tedy auto úplně mimo provoz. Předchozí majitel preferoval že je tam dané nové turbo a že je na něm ujeto cca 5 tis když auto prodával - dohromady tedy cca 7000 km v tuto chvíli. S majitelem sme se dohodli, že vymontuji turbo a dám mu ho a on ho předá mechanikovi, který mu to turbo montoval do auta (neautorizovaný servis - soukromá montáž) a že se to reklamuje. Při reklamaci mi volal, že reklamaci neuznají, že je zničené od nějakého předmětu (zrnko písku např.) které bylo nasáto a že je zničené a nepodléhá to reklamaci. Je tedy nějaká možnost, že mi to někdo zaplatí? Jedná se tady o desítky tisíc za nové turbo. Je možné v takovém případě využít něco z Občanského zákoníku ? např. §598 nebo pod. ? kdo může za tohle nést zodpovědnost ? může se uvažovat např. o neodborné montáži toho nového turba ? nebo to prostě budu muset zaplatit ? Děkuji za vaše názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).