Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 5. 2008 12:42
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem koupil 6 let staré auto od jeho předchozího majitele, ten uvedl co všechno je v autě nové, vyměněné atd. a to bylo vypsáno i v kupní smlouvě - všechno ok, prodávající byl ochotný, vstřícný. Jenomže po dvou měsících, tedy po 2500 ujetých km je mi auto k ničemu. Po koupi byl čištěn jeden komponent auta -EGR ventil, který byl usazený a proto auto při koupi v podstatě nevyužívalo turbo.Po vyčištění začalo turbo fungovat jak má ale zároveň s tím začalo pískat. Pískání turba údajně značí že odchází, jenomže já jako nový majitel jsem nikdy neslyšel jak má turbo správně pískat a co je už špatně, ale vzhledem k tomu, že mi prodávající řekl, že je tam nové, tak jsem to považoval, že je všechno ok. Ujel sem tak cca 1500km a auto začalo kouřit a přestalo jezdit - v servisu byl jasný verdikt - tubo na odpis - tedy auto úplně mimo provoz. Předchozí majitel preferoval že je tam dané nové turbo a že je na něm ujeto cca 5 tis když auto prodával - dohromady tedy cca 7000 km v tuto chvíli. S majitelem sme se dohodli, že vymontuji turbo a dám mu ho a on ho předá mechanikovi, který mu to turbo montoval do auta (neautorizovaný servis - soukromá montáž) a že se to reklamuje. Při reklamaci mi volal, že reklamaci neuznají, že je zničené od nějakého předmětu (zrnko písku např.) které bylo nasáto a že je zničené a nepodléhá to reklamaci. Je tedy nějaká možnost, že mi to někdo zaplatí? Jedná se tady o desítky tisíc za nové turbo. Je možné v takovém případě využít něco z Občanského zákoníku ? např. §598 nebo pod. ? kdo může za tohle nést zodpovědnost ? může se uvažovat např. o neodborné montáži toho nového turba ? nebo to prostě budu muset zaplatit ? Děkuji za vaše názory.