Re: Nesrážená exekuce - postih?
Domnívám se, že jste postupovala správně. Mzdová účetní nemá počítat výši penále. Ta nepříjemná paní Vám zřejmě zapomněla včas zpřesnit výši penále. Písemné vyjádření bych jim poskytla, pouze v případě, že mě o to požádají oficiálně písemně a napsala bych pouze kolik bylo sraženo a kdy zaměstnanec odešel.
>Dobrý den. Mám dotaz ohledně exekuce. Srážela jsem
>zaměstnanci exekuci ve výši 16.000,- a pak tam bylo
>napsáno - ...a dále penále ve výši 0,1% od 1.12.2002 do
>31.12.2006 a dále od 1.1.2007 penále ve výši 0,05% až do
>zaplacení. Na začátku exekuce jsem volala, kolik mu
>mám vlastně srazit a řekli mi, že 16.000,-. To jsem mu
>srážkami zaplatila a mylně jsem čekala, že mi pošlou
>částku penále. V tom zaměstnanec ukončil pracovní poměr.
>Tento týden mi volala nepříjemná paní, proč nesrážím,
>že jsem měla srazit i penále. Asi to je moje blbost,
>že jsem opomněla na to penále, ale mám teď strašně moc
>exekucí, dělám to několik hodin měsíčně, a vlastně
>zadarmo, to jsou samé přednostní a nepřednostní
>pohledávky, nabylo-nenabylo právní moci, posílat na účty,
>upozorňovat na ukončení, ... však to všichni znáte. Teď po
>mně chtějí písemné vyjádření, jak jsem konala ve věci
>exekuce. Jde mi o to, i když to byla moje chyba, můžu
>dostat nějaký postih, nebo můžou po mě vymáhat dlužnou
>částku (penále dělá 26.224,- Kč, i když by to tolik
>nebylo, když odešel)? Máte s tím nějaké zkušenosti?
>Nevím, jestli mám volat podnikového právníka a zeptat se.
Re: Nesrážená exekuce - postih?
Já bych tu exekutorskou hnala! Za prvé nejdřív ať už se jedná o přednostní nebo nepřednostní se platí jistina. Teprve po uhrazení jistiny se platí úročení, poplatky za služby exekutora a další nároky. Já bych se tolik nevzrušovala a dámu bych odkázala do patřičných mezí a odcitovala bych jí to přímo ze zákona o exekucích, je to tam více než jasně, že prvně se uspokojuje pohledávka a potom to ostatní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 5. 2008 7:47
Dobrý den. Mám dotaz ohledně exekuce. Srážela jsem zaměstnanci exekuci ve výši 16.000,- a pak tam bylo napsáno - ...a dále penále ve výši 0,1% od 1.12.2002 do 31.12.2006 a dále od 1.1.2007 penále ve výši 0,05% až do zaplacení. Na začátku exekuce jsem volala, kolik mu mám vlastně srazit a řekli mi, že 16.000,-. To jsem mu srážkami zaplatila a mylně jsem čekala, že mi pošlou částku penále. V tom zaměstnanec ukončil pracovní poměr. Tento týden mi volala nepříjemná paní, proč nesrážím, že jsem měla srazit i penále. Asi to je moje blbost, že jsem opomněla na to penále, ale mám teď strašně moc exekucí, dělám to několik hodin měsíčně, a vlastně zadarmo, to jsou samé přednostní a nepřednostní pohledávky, nabylo-nenabylo právní moci, posílat na účty, upozorňovat na ukončení, ... však to všichni znáte. Teď po mně chtějí písemné vyjádření, jak jsem konala ve věci exekuce. Jde mi o to, i když to byla moje chyba, můžu dostat nějaký postih, nebo můžou po mě vymáhat dlužnou částku (penále dělá 26.224,- Kč, i když by to tolik nebylo, když odešel)? Máte s tím nějaké zkušenosti? Nevím, jestli mám volat podnikového právníka a zeptat se.