Re: Jednotný správní doklad a odvody DPH
--
Jestli jsem Vás správně pochopila, tak dovozní faktury zadáváte s DPH. To se mi nezdá zcela v pořádku. Fakturu byste měla zaúčtovat Vašim účetním kurzem bez daně, není daňovým dokladem. JSD byste měli účtovat zvlášť, kurzem celním - základ daně pro výpočet DPH při dovozu přece není pouze hodnota zboží x celní kurz. Promiňte jestli jsem Vás špatně pochopila :-)
Děkuji za odpověď. Ano, pochopila jste to správně. Jsme státání organizace řídící se vlastními vnitřními předpisy (ty by ale měly být také v souladu se zákonem), které stanovuje náš nadřízený orgán ve spolupráci s oddělením metodiky účetnictví. A tyto postupy společně s nastavením programu EKIS nám určují, že faktura musí být v programu zadána k proplacení současně s vypočteným DPH, program jinak neumožní zadat příkaz pro banku k jejímu proplacení a současně program provede na konci měsíce odvod DPH. V dalším měsíci již se k těmto případům nelze vrátit. Mě se tento postup také nezdá správný a proto ještě jednou děkuji za Vaši odpověď.
Tak to Vás lituji, pracovat někde kde nemáte možnost ovlivnit dle vlastního uvážení svoji práci musí být nepříjemné.
Jediné co mně napadá, tak si zjistit platný celní kurz a účtovat ty faktury tímto kurzem dopředu. Což by taky nebylo moc v pořádku, protože kdyby Vám nedošlo JSD, nemáte daňový doklad, a tudíž nárok na odpočet. Ještě otázka - co děláte s fakturama za přepravy při dovozu - taky k nim připočítáváte DPH? A JSD tedy neúčtujete vůbec nebo účtujete jen clo a zatížíte DPH?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 5. 2008 8:51
Prosím, může mi někdo poradit jak postupovat v následujícím případě:
Nakupujeme zboží od Fy v Americe, zboží je expedováno ze skladů v Nizozemsku. Je dopravováno smluvním dopravcem, který je pro nás současně i proclívá. Jednotný správní doklad (JSD) dostaneme až s fakturou od dopravce, který JSD používá jako podklad ke své faktuře (s několika měsíčním spožděním). Faktury od dodavatele jsou ale splatné ihned po dodání zboží, pokud je neuhradíme hrozí velmi vysoké penále. FAKTURU MUSÍME ZADÁVAT DO SYSTÉMU SOUČASNĚ S VYPOČTENÝM DPH A NEMÁME MOŽNOST DODATEČNÉHO DANĚNÍ! Je možné pro výpočet odvodu DPH použít jiný datum kurzu, nebo musím nechat faktury ležet a čekat až budu mít k dispozici JSD? Vzhledem ke "spolehlivosti" dopravce nemám jistotu zda všechny JSD skutečně obdržím.
Předem moc děkuji za odpověď.