Opravné položky za dluž. v konkursu

• (neregistrovaný)

30. 5. 2008 12:06

Dobrý den.
    Je tady kolem toho hodně diskusí, četla jsem je, ale nejsem si jistá, prosím poradíte mi?

1. Firma má pohledávky z roku 2003 v roce 2003 byly přihlášeny do konkursu k soudu v roce 2004 proběhlo přezkumné řízení. Na tyto pohledávky byla vytvořena pouze opravná položka ve výši 20% v roce 2006, protože firma nebyla schopna dodat žádný doklad o tom, že jsou pohledávky přihlášeny. Teď jsem dostala Výpis ze seznamu přihášených pohledávek od soudu z roku 2007. Vím, že opravnou položku podle §8 na pohledávky za dluž. v konkursu udělat nemůžu, protože se tvoří jen v roce přihlášení pohledávek k soudu. Můžu ale na tuto pohledávku tvořit v r. 2007 opravné položky až do 100% podle §8c? Bere se to, že je dlužník v konkursu a pohledávky jsou přihlášeny za soudní řízení? Nebo jsme o tyto náklady přišli?

2. Pohledávky do 30 tis. podle §8c. Na pohledávky byly v roce 2006 tvořeny opravné položky podle §8a 20%, protože byly staré jen půl roku. Můžu v roce 2007 tyto opravné položky zrušit a vytvořit nové podle §8c do výše 100%, nebo musím nechat ty 20% podle §8a?

Moc předem děkuju za odpověďi. Už z toho mám v hlavě guláš.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).