Re: Opravné položky za dluž. v konkursu
Tak si budu muset odpovědět sama :-))
Hledala jsem všude možně. K bodu 1 jsem našla, že když se netvoří podle §8, tak je možné tvořit do 100% podle § 8a, protože přihlášení pohledávek u soudu se považuje za soudní řízení, což je super.
k bodu 2 - zákon nezakazuje zrušit opravné položky podle 8a a vytvořit nové ve výši 100 % podle 8c.
Teď se jen budu modlit, aby FÚ při kontrole neměl jiný názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 5. 2008 12:06
Dobrý den.
Je tady kolem toho hodně diskusí, četla jsem je, ale nejsem si jistá, prosím poradíte mi?
1. Firma má pohledávky z roku 2003 v roce 2003 byly přihlášeny do konkursu k soudu v roce 2004 proběhlo přezkumné řízení. Na tyto pohledávky byla vytvořena pouze opravná položka ve výši 20% v roce 2006, protože firma nebyla schopna dodat žádný doklad o tom, že jsou pohledávky přihlášeny. Teď jsem dostala Výpis ze seznamu přihášených pohledávek od soudu z roku 2007. Vím, že opravnou položku podle §8 na pohledávky za dluž. v konkursu udělat nemůžu, protože se tvoří jen v roce přihlášení pohledávek k soudu. Můžu ale na tuto pohledávku tvořit v r. 2007 opravné položky až do 100% podle §8c? Bere se to, že je dlužník v konkursu a pohledávky jsou přihlášeny za soudní řízení? Nebo jsme o tyto náklady přišli?
2. Pohledávky do 30 tis. podle §8c. Na pohledávky byly v roce 2006 tvořeny opravné položky podle §8a 20%, protože byly staré jen půl roku. Můžu v roce 2007 tyto opravné položky zrušit a vytvořit nové podle §8c do výše 100%, nebo musím nechat ty 20% podle §8a?
Moc předem děkuju za odpověďi. Už z toho mám v hlavě guláš.