Re: neplacené volno-výpočet ZP
Svolení čerpání neplaceného volna si musíte zajistit písemně. Za každý kalendářní den nepl. volna musí být odvedeno 13,5% z poměrné části minimální mzdy. Za měsíc červen by byl výpočet 8000 (minimální mzda) : 30 (kal. dny června) x 13 (počet kal. dní nepl volna v červnu). Z toho 13,5%. Za červenec by to bylo 13,5% z 8000. Celou částku zdrav. pojištění posílá pojišťovně zaměstnavatel, ale z toho 4,5% platí zaměstnanec a 9% zaměstnavatel. Ten ale může povolení nepl. volna podmínit tím, že mu zaměstnanec těch 9% uhradí (čili že si zaměstnanec uhradí celých 13,5%). Toto zdrav. pojištění mu buď srazí ze mzdy nebo mu to zaměstnanec uhradí do pokladny, pokud není z čeho srazit.
jen doplním, že toto ZP zaplatíte, pokud nepatříte do kategorie, za kterou je plátcem ZP stát (pokud je plátcem ZP i stát, tak se z neplac. volna ZP neplatí)
žádost o neplac. volno podejte písemně (s udáním od - do) , musí schválit nadřízený, musíte mít dojednáno, kdo bude hradit ZP - většinou hradí celé zam-ec
Děkuji Vám za odpovědi. Teď jde jen o to, aby mi písemnou žádost zam-tel schválil. Ústně jsme se dohodli v poslední den zkušební doby, kdy jsem chtěl ukončit PP, zam-tel mě přemluvil ať zůstanu s tím, že mi dá nepl. volno na měsíc a půl. Teď se ale bojím, že změní názor, a já bych nemohl nic dělat, protože by mi už běžěla výp. lhůta + celý měsíc, než by začala platit výpověď. Takže jdu hned napsat žádost ať vím na čem jsem :-)
>>Dobrý den,
>>
>>chci si vzít neplacené volno, zam-tel ústně
>>souhlasil,
>>ale nevím, co udělá když si jej přijdu oficiálně
>>nahlásit. Jde toto nějak písemnou smlouvou ošetřit?
>>Jak to bude se ZP? Volno chci od 18.6. do 31.7.
>>Jak bude vypočítávát ZP? Musím hradit celých 13,5% ?
>>V
>>jakých případech nepl. volna zaměstnavatel hradí 9%?
>
>Svolení čerpání neplaceného volna si musíte zajistit
>písemně. Za každý kalendářní den nepl. volna musí být
>odvedeno 13,5% z poměrné části minimální mzdy. Za měsíc
>červen by byl výpočet 8000 (minimální mzda) : 30 (kal.
>dny června) x 13 (počet kal. dní nepl volna v červnu).
>Z toho 13,5%. Za červenec by to bylo 13,5% z 8000.
>Celou částku zdrav. pojištění posílá pojišťovně
>zaměstnavatel, ale z toho 4,5% platí zaměstnanec a 9%
>zaměstnavatel. Ten ale může povolení nepl. volna podmínit tím,
>že mu zaměstnanec těch 9% uhradí (čili že si
>zaměstnanec uhradí celých 13,5%). Toto zdrav. pojištění mu buď
>srazí ze mzdy nebo mu to zaměstnanec uhradí do
>pokladny, pokud není z čeho srazit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 6. 2008 10:50
Dobrý den,
chci si vzít neplacené volno, zam-tel ústně souhlasil, ale nevím, co udělá když si jej přijdu oficiálně nahlásit. Jde toto nějak písemnou smlouvou ošetřit?
Jak to bude se ZP? Volno chci od 18.6. do 31.7.
Jak bude vypočítávát ZP? Musím hradit celých 13,5% ? V jakých případech nepl. volna zaměstnavatel hradí 9%?