Rezerva a oprava majetku

• (neregistrovaný)

2. 6. 2008 13:00

V letech 2007 a 2008 vytváříme rezervu na opravu majetku - budovy. Čerpat by se měla v roce 2009. Stav budovy ale vyžaduje opravu už letos, mám již fakturu, ale jak to účtovat - lze to nějak řešit vhledem k vytvořené rezervě? záloha? a jak s DPH? Opravdu nevím. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 6. 2008 10:27

bubu (neregistrovaný)

Re: rezerva a oprava majetku
      V DPH nevidím žádný problém, pokud máte daňový doklad a práce byly skutečně provedeny pak prostě zaúčtujete MD511,343 Dal 321

Co se týče rezervy to je složitější:
      1. Jestliže v roce 2008 již provádíte opravu na kterou jste tvořili rezervu, tak v roce 2008 již rezervu tvořit nemůžete. Podle mě nelze v jednom roce rezervu tvořit a zároveň čerpat.
      2. Jestli se nemýllím, tak v zákoně o rezervách je napsáno, že vytvořené rezervy se rozpustí pokud pominuly důvody pro jejich tvorbu. Jsem toho názoru, že faktické započetí opravy na kterou byla rezerva tvořena je skutečnost, na základě které pominuly důvody pro tvorbu rezervy - takže bych rezervu vytvořenou v roce 2007 rozpustil v roce 2008
      MD 45x Dal 552

3. Na závěr moje asi nejhorší myšlenka, kterou předkládám do další diskuze. Jestliže je postup, který jsem popsal výše správný. Pak byla rezerva tvořena pouze jedno období, což je dle mého názoru v rozporu se zákonem o rezervnách - podle kterého se musí rezerva tvořit minimálně dvě období. Na zákadě této skutečnosti tvrdím, že nebyly splněny zákonnné podmínky pro tvorbu rezervy a z pohledu skutečností, které se staly v roce 2008 říkám, že rezerva v roce 2007 byla tvořena v rozporu se zákonem (byla tvořena jen jedno období)- a tudíž je třeba podat dodatečné daňové přiznání za rok 2007 a tvorbu rezervy v roce 2007 vyloučit v roce 2007 z nákladů na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů roku 2007.

4. Moje doporučení - poraďte se s daňovým poradcem.

Na souhlasné či odmítavé reakce se těší a hezký den přeje

bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).