Re: nájemné %DPH-prosím poraďte
Pronájem nebytových prostor je skutečně 19%, ale pokud nebudete mít od pronajímatele řádný daňový doklad, obávám se že nebudete moci správné DPH uplatnit. Zkuste zatlačit na majitele obchodu kterému evidenci vedete. Třeba on u něj pochodí lépe. Může se jednat o dost velkou částku.
Re: nájemné %DPH-prosím poraďte
Tohle bych vůbec za chybu nepovažovala - když máte na uvedenou částku doklad. Jen je škoda že ten odpočet nemůžete provést.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 6. 2008 6:17
Dobrý den, před půl rokem jsem převzala daňovou evidenci, jedná se o maloobchod, plátci dph. Platí čtvrtletně nájemné, našla jsem smlouvu s pronajímatelem (taky plátce dph) starou deset let, ve které je v dodatku rozepsané DPH, ale je tam 5 %. Nemělo by tam být 19% (nebo tenkrát ještě 22%)?
Před vánoci jsem pronajímateli volala, ať nám pošle nějaký další dodatek či nějaký platební kalendář, kde bude dph rozepsané. Slíbil, že pošle. V březnu jsem mu napsala dopis, ve které jsem ho znovu požádala o tu samou věc. Dnes už je červen a pořád nic, zatím mi nic neposlal.
Co mám dělat? Přece nemůžu pokračovat v chybě (????), kterou dělala předchozí účetní, že z platby nájemného si uplatňovala DPH 5%.
Prosím, co byste dělali vy? S pronajímatelem se nedá domluvit.
Zatím to účtuji celé s DPH.
Děkuji za každou odpověď.