Nájemné %DPH-prosím poraďte

• (neregistrovaný)

3. 6. 2008 6:17

Dobrý den, před půl rokem jsem převzala daňovou evidenci, jedná se o maloobchod, plátci dph. Platí čtvrtletně nájemné, našla jsem smlouvu s pronajímatelem (taky plátce dph) starou deset let, ve které je v dodatku rozepsané DPH, ale je tam 5 %. Nemělo by tam být 19% (nebo tenkrát ještě 22%)?
    Před vánoci jsem pronajímateli volala, ať nám pošle nějaký další dodatek či nějaký platební kalendář, kde bude dph rozepsané. Slíbil, že pošle. V březnu jsem mu napsala dopis, ve které jsem ho znovu požádala o tu samou věc. Dnes už je červen a pořád nic, zatím mi nic neposlal.
    Co mám dělat? Přece nemůžu pokračovat v chybě (????), kterou dělala předchozí účetní, že z platby nájemného si uplatňovala DPH 5%.
    Prosím, co byste dělali vy? S pronajímatelem se nedá domluvit.
    Zatím to účtuji celé s DPH.
    Děkuji za každou odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 6. 2008 6:41

bb (neregistrovaný)

Re: nájemné %DPH-prosím poraďte
      Pronájem nebytových prostor je skutečně 19%, ale pokud nebudete mít od pronajímatele řádný daňový doklad, obávám se že nebudete moci správné DPH uplatnit. Zkuste zatlačit na majitele obchodu kterému evidenci vedete. Třeba on u něj pochodí lépe. Může se jednat o dost velkou částku.

• 3. 6. 2008 6:57

j (neregistrovaný)

A byla by to velká chyba, kdybych celou částku účtovala do výdajů (včetně dph) a neuplatňovala odpočet? Myslím tím, jestli by byl velký problém, kdyby na to přišel FÚ při kontrole?

• 3. 6. 2008 8:06

bb (neregistrovaný)

Tohle bych vůbec za chybu nepovažovala - když máte na uvedenou částku doklad. Jen je škoda že ten odpočet nemůžete provést.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).