Re: Je vymahatelná faktura převzatá???
smlouva - poskytnutá služba - vydaná faktura - převzatá - NEUHRAZENÁ = klidně na platební rozkaz, poslal bych písemně upomínku, je to taková jakoby zvyklost a upozornil bych odběratele, že při nezaplacení do 7 dnů podávám návrh soudu na vydání platebního rozkazu a uvidíte, že to s ním pohne.
Asi nepohne, dohoda o službách byla ústní, práci jsem odvedla, fakturu vystavila, přímo jednatel firmy ji ode mne převzal a podepsal a nyní prostě odmítá zaplatit bez jakéhokoliv důvodu, proto si nejsem jistá, zda při vymáhání bude stačit pouze ta převzatá faktura, nic jiného v ruce nemám (mimo odvedené práce ještě)???
Přece snad můžete nějakým způsobem prokázat odvedenou službu- dokumenty o službě, svědci a pod., bohužel mnoho OSVČ i dnes dělá jen na zavolání, nezavedli si systém smluv nebo alespoň písemných objednávek,aby měli něco v ruce. Začněte písemnou výzvou k uhrazení dlužn faktury, uveďte všechny skutečnosti- kdy a jako službnu jste poskytla, jak jste ji předala, kdyFA, jak ji jednatel převzal a že dosud netzaplatil a klidně použijte vyhrůžku platebním rozkazem, uvidíte.
Ještě k dlouhodobému poskytování služeb- doporučuji uzavřít smlouvu, i třeba rámcovou, kterou lze upřesňovat jednotlivými objedn. telefonenm, faxem,mejlem a pod. a pak máze něco v ruce na dlouhý čas, lze je prodlužovat, nebo na dobu určitou, osvědčilo se to již mnohým, tak popřemýšlejte.
Na jednorázové bych šel zásadně formou písemné objednávky- úkon-cena,termín splnění, případně způsob předání, ať máe alespoń něco, mejlové potvrzení převzeté objednáívky a už máte alespoň začátek. Nevěřte, když Vám to bude někdo vyvracet s argumentem, že jde o zbytečné papírování, dnes je taková doba a systém, že platí jen ten, kdo chce a takových je méně něž druhých, tak si chrante svoje.
Hezký den i ty další.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 6. 2008 9:47
Prosím o radu nebo zkušenost, za své smluvně dohodnuté služby jsem vystavila a předala fakturu přímo jednateli firmy, který ji stvrdil svým podpisem, nyní odmítá zaplatit, je moje "převzatá a podepsaná" faktura vymahatelná alespoň třeba soudně?
Děkuji